L'Estat indemnitza amb 800.000 euros la mare de les xiquetes assassinades pel pare a Castelló per les "errades en cadena"

Presidència admet la intervenció “insuficient i inadequada” que li van oferir les administracions públiques en alertar-les del perill que corrien les xiquetes

L'Estat indemnitza amb 800.000 euros la mare de les xiquetes assassinades pel pare a Castelló per les "errades en cadena" / Europa Press

L’Estat va fallar a una dona de Castelló, mare de dos menudes de dos i sis anys a les quals va assassinar son pare el 2018, quan la parella estava en tràmits de separació i per això ara indemnitzarà la mare amb 800.000 euros. Les institucions públiques no van fer cas d'aquesta dona, Itziar Prats, quan va alertar del perill en què estaven les xiquetes. Es van cometre “errades en cadena” que no van poder evitar el doble crim, segons admet el mateix Estat en una resolució de Presidència, a la qual ha tingut accés el diari El País.  

El document oficial recull que va haver-hi una intervenció “insuficient i inadequada” de les administracions i es va produir “una fallada global i universal”, como recull aquest diari, que va desencadenar aquest doble crim de violència vicària. En el document, l’Estat admet el periple que va haver de recórrer la mare de les menudes per a advertir del perill i va demanar la intervenció de l’administració perquè intervinguera.

En alguns paràgrafs l’escrit de Presidència és contundent i apunta a una reflexió la de les “gravíssimes conseqüències que es deriven per a les dones i fills sotmesos a violència de gènere quan l'administració de justícia (l'últim ressort que els queda per a buscar protecció) desenvolupa un funcionament que no està a l'altura dels essencials interessos que se li confien”.

Durant tot el procés, Itziar Prats ha mantingut que després de denunciar que les filles corrien perill, el seu cas va ser valorat de risc baix, tampoc no es va dictar cap orde de protecció per a ella i les menudes. De fet, quan va iniciar el procés de reclamació, un any després del doble crim, Prats afirmava que el que pretenia amb la seua reclamació era evitar futurs casos com el d’ella: “El que pretenc és protegir les víctimes, que són moltes, i que no es repetisquen situacions com la meua per no fer bé les coses”.

En la resolució del Ministeri de la Presidència ha sigut determinant un informe del Consell d'Estat que estableix que es va produir una fallada del sistema i que cap òrgan va vetlar pels interessos de les menudes. En la seua lluita, Itziar Prats també ha comptat amb el suport i l'ajuda del defensor del poble.

Ara, segons admet el document, l’Estat haurà de pagar 800.000 euros a aquesta veïna de Castelló, així com 100.000 euros a cadascun dels avis materns de les xiquetes. 

També et pot interessar

stats