La mare de les xiquetes assassinades pel pare a Castelló demanda l’Estat per fallar en la protecció

Considera que l’administració va ignorar el perill, tot i les proves que alertaven del risc per a les menors.

VÍDEO | La mare de les xiquetes assassinades pel pare a Castelló demanda l’Estat per fallar en la protecció

Itziar Prats, la mare de les dues xiquetes de tres i sis anys que van ser assassinades per son pare fa un any a Castelló ha presentat dues reclamacions de responsabilitat patrimonial en el Ministeri d’Interior i de Justícia per considerar que van fallar en la protecció de Nerea i Martina.

Considera que l’administració va ignorar les seues denúncies, tot i que havia presentat proves en diverses instàncies sobre les amenaces de l’exparella per a alertar del risc que patien les filles. Entre aquestes hi havia missatges en què l’home deia que acabarien morts i ell en presó, i que li llevaria el que més volia.

Les demandes apunten a un incompliment del Conveni d’Istanbul, que obliga a incloure els menors en les valoracions policials de risc i assassinat. Són dos elements que el Ministeri de l’Interior va introduir en un nou protocol enguany. 

L’advocat de Prats, Gabriel Rubio, ha apuntat a la possibilitat de reclamar a l’estat espanyol a través de l’ONU, com ja va fer Ángela González Carreño, quan l’exparella va assassinar la filla durant el règim de visites, tot i les alertes de la mare respecte del risc que patia la menor. L’any passat el Tribunal Suprem va condemnar l’estat espanyol a instàncies de l’ONU a indemnitzar la dona amb 600.000 euros.

La magistrada especialitzada en violència masclista Lara Esteve creu que la demanda presentada per Itziar pot tindre recorregut a Espanya però ha recordat que, en qualsevol cas, quedarà la via de la justícia europea. 

A més, ha alertat en el 20H NTC que existeix una deficiència important pel que fa al tractament dels xiquets i les xiquetes en l'àmbit de la violència de génere. Per a la jutgessa, se'ls hauria de considerar subjectes de dret propi. Des de 2013, 30 menors han perdut la vida a mans dels seus pares o per les parelles o exparelles de les mares.

També et pot interessar

stats