Agent de policia i víctima de maltractaments: “Acceptar que eres víctima de violència de gènere és molt difícil”

María Ángeles Mayor, policia local de València des de fa més de tres dècades, ajuda les víctimes des de l'experiència d'haver sigut ella mateixa víctima

Testimoni d'una policia local de València víctima de la violència masclista

Treballa en l’equip de la Policia Local de València, en el grup GAMA, que s’encarrega de protegir 678 veïnes de la ciutat víctimes de la violència masclista, però en el seu cas, a més de la formació, aporta l’experiència d’haver sigut una d’elles. María Ángeles Mayor és una agent que fa 36 anys que pertany a aquest cos policial, i que, a més, ha viscut en pròpia carn el maltractament de gènere.

Ara, lluny de la por, vol transmetre a totes les dones que estan en la mateixa situació que ella va estar, que es pot superar el maltractament. “Jo he pogut eixir”, apunta la policia en la vespra del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones, que se celebra aquest divendres.

Veus normal les baralles durant tot el dia, que et menyspreen, que et pregunten per què ixes... tot això va normalitzant-se, no eres conscient, t’afonen completament

Admet que eixir de la situació de maltractament no va ser fàcil i que la primera barrera que han de superar les dones és la d’admetre que estan patint aquesta violència. “Arribar a acceptar que eres víctima de violència de gènere és molt difícil”, reconeix María Ángeles.

“Arribes a veure normal les discussions durant tot el dia, que et menyspreen contínuament, que et pregunten per què ixes, "dona’m el mòbil"... tot això va normalitzant-se, no eres conscient, t’afonen completament, eres un titella”, exposa aquesta agent de la Policia Local de València.

Ara bé, María Ángeles admet que arriba un punt, insuportable, que mobilitza les víctimes i les espenta a fer un pas avant per a manifestar en el seu entorn la situació de maltractament que estan vivint: “Em vaig veure morta, ahí és quan vaig dir, fins a ací". Una decisió, la de denunciar el seu agressor, que va adoptar després d’anys de convivència amb ell.

L'agressor ha fet un treball al seu favor, però has de saber que estàs en aquest trànsit, que estàs sent víctima d’un maltractament, no has de normalitzar-ho

“Pensava molt en el disgust que donaria als meus pares, en allò que dirien”, recorda aquesta integrant del grup GAMA de la Policia Local de València. En aquest sentit, afig que davant els casos de maltractament “l’agressor ha fet un treball molt a favor seu, en el qual ho ha normalitzat tot, però has de saber que estàs en aquest trànsit, que estàs sent víctima d’un maltractament, no has de normalitzar-ho”, exposa.

Respecte al pas avant de denunciar i compartir amb el seu entorn la condició de dona maltractada, ara, anys després, es reafirma: “No me’n penedisc. Les persones que pateixen de veritat són les que menys denuncien, perquè tenen por de veritat”, relata l'agent.

De fet, María Ángeles encara recorda una frase que, una vegada donat el pas de denunciar, li van manifestar: “El pas enrere que done jo –com a víctima—, és el pas avant que dona ell –en referència a l’agressor—”.

Més de 1.300 dones amb orde de protecció

La situació que va viure aquesta veterana agent és la que viuen, i poden viure, moltes dones. De fet, sols a la ciutat de València la Policia Local i la Nacional protegeixen 1.356 dones que a hores d’ara tenen una orde de protecció, una xifra “inassumible”, com apuntava el regidor de Seguretat Ciutadana de València, Aarón Cano. “La xifra evidencia la magnitud d’aquesta xacra contra la qual hem de lluitar tots els dies”, apuntava. 

També et pot interessar

stats