Què fer si presencies una agressió masclista?

Abans de posar-se a gravar els fets per a tindre proves, cal telefonar les forces de seguretat i deixar el telèfon lliure per si cal rebre instruccions dels agents

Missatge d'un dels vehicles de la policia de València, que convida a denunciar els delictes
Missatge d'un dels vehicles de la policia de València, que convida a denunciar els delictes / À Punt NTC

Les agressions masclistes no es limiten als espais privats. Cada dia transcendeixen casos d’agressions en públic, en què ni la presència de gent dissuadeix els agressors de cometre aquest delicte a la vista de vianants, familiars o veïnat, com ocorria aquest dimarts a València, quan un home agafava dels cabells la seua acompanyant, sense fer cas dels crits dissuasius dels vianants.

Però sabem com actuar si presenciem una d’aquestes agressions? Què és el primer que hauríem de fer, registrar-ho en imatges o demanar ajuda?

Des del grup Gama de la Policia Local de València, un grup especialitzat en aquest tipus de delictes i en protecció de les víctimes de la violència masclista, afirmen que tot i que el primer impuls ens pot portar a fer fotos dels fets o a gravar-ho en vídeo per a tindre una prova, el més prioritari no és això, sinó avisar les forces de seguretat del que està passant.

“Telefonar a la policia, en lloc de posar-se a gravar, i en aquest moment dir-li a l’agressor que està avisada la policia i que pare de fer el que està fent”. És el que recomana una de les agents del grup Gama de València.

Seguint les recomanacions policials, per tant, el primer que caldria fer si es comet una agressió masclista prop de nosaltres és telefonar a Emergències, a l’112.

A continuació, el millor és deixar el telèfon lliure per a rebre les indicacions de les forces de seguretat, que dependran de la situació a la qual estiga sent sotmesa la víctima.

D'altra banda, el telèfon 016, també està a l'abast de les dones víctimes de violència masclista. És anònim, gratuït i confidencial. A més atén tant les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista com les persones del seu entorn que volen informar-se de com ajudar-les.

Més de 600 dones protegides a València

Des que ha començat l'any, el grup Gama de la Policia de València té sota la seua protecció 637 dones, només en la ciutat de València, i en manté vigilades 1.520 per a evitar el trencament de les ordres d'allunyament. Enguany, els agents han detingut 138 agressors masclistes. 

També et pot interessar

stats