Radiografia de la violència de gènere a València: dos detinguts i tres ordes de protecció a dones cada dia

El grup GAMA de la Policia Local tindrà comissaria pròpia per a reforçar la prevenció d'aquests tipus de delictes a la ciutat

Un agent del grup GAMA de la Policia Local de València
Un agent del grup GAMA de la Policia Local de València / Policia Local de València

A la ciutat de València es detenen dos homes per violència de gènere cada dia i es tramiten tres ordes de protecció a dones víctimes de maltractaments. Són dades extretes del balanç que ha presentat aquest dilluns l'Ajuntament de València, que evidencien que la situació s'acosta a la que hi havia el 2019, abans que esclatara la pandèmia de covid-19. 

En total, en data del 31 d'octubre hi havia 1.356 ordes de protecció en vigor, de les quals 678 corresponen a la Policia Local i la resta, a la Policia Nacional. Les xifres “generen calfreds”, en paraules del regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, qui ha alertat que el panorama “és greu” i dibuixa ja un escenari semblant a l'anterior a les restriccions sanitàries i això preocupa les autoritats policials. Si només es comptabilitzen les ordes que es dicten per agressions sexuals, s’ha passat de 26 en tot el 2019 a 56 des de principi d'any. 

Durant 2022 la Policia Local ha fet 281 detencions, a través del grup especialitat GAMA, que atén els casos de violència de gènere i treballa per a impedir-los. Quasi un terç (94) són per violació de condemna: és a dir, reincidents. La patrulla GAMA nit, que es va posar en marxa el setembre de 2021, en fa una de cada tres. El 77% de les agressions tenen lloc en l’àmbit privat, fonamentalment al domicili habitual.

La majoria de les víctimes ―el 86 %― tenen entre 21 i 50 anys, tal com ha explicat Aarón Cano. Els casos de dones més joves, en la franja de 16 a 20 anys, suposen el 5%, mentre que aquelles en la vintena hi arriben al 31%. El regidor destaca que la diferència “crida molt l’atenció” i pot ser indicatiu del fet que “moltes situacions de violència de gènere en l’etapa més jove no es denuncien”. El nombre d'informes sobre víctimes majors de 50 “també és baix”, del 5%.

Factors de risc

El responsable municipal de Seguretat Ciutadana ha detallat les circumstàncies que augmenten la vulnerabilitat de les víctimes: els estudis, la situació laboral, el nombre de fills i filles i el tipus de relació amb l’agressor, entre d'altres. Pel que fa al nivell acadèmic, el 52% de les víctimes tenen estudis primaris; el 33% secundaris, i el 15 % restant, superiors. Quasi la meitat treballen, un 8% més que l’any passat, una dada “molt important ―ha manifestat Cano―, perquè la dependència econòmica és un element que impedeix la denúncia”. D’altra banda, sis de cada deu dones tenen criatures, i l’agressor és l’actual parella ―68%― o exparella ―31%―. L’alcohol i les drogues estan presents en un 54% dels episodis de maltractament.

Reforç de mesures preventives

L'Ajuntament ha anunciat que enfortirà la presència de les unitats especialitzades en violència de gènere en grans concentracions com la nit de Cap d'Any i les Falles. També es potenciarà el treball de les unitats de districte per a tallar el que Cano ha qualificat de “plaga”, i està previst licitar les obres per a construir una comissaria pròpia per al grup especialitzat GAMA al costat de la central de la Policia Local, a l’avinguda del Cid de València. 

També et pot interessar

stats