El TSJ delibera sobre la imputació de Mónica Oltra

El termini s’ha iniciat una vegada que totes les parts han presentat el seu escrit

Mónica Oltra en una imatge d'arxiu
Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
11 de juny 2022 - 07:00

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana delibera des d’aquest divendres si imputa la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, pel cas dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada. El termini s’ha iniciat una vegada que totes les parts han presentat el seu escrit. La decisió depén del Tribunal Superior de Justícia, ja que Oltra té la condició d’aforada perquè és diputada a les Corts.

El passat mes d’abril, el titular del jutjat d'instrucció número 15 de València va demanar al TSJ la imputació d’Oltra en el marc de la investigació de l'actuació de tretze alts càrrecs i treballadors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en relació amb la gestió dels abusos sexuals a una menor tutelada, un cas que acabà amb la condemna de l'exmarit de la vicepresidenta.

El passat 2 de juny, la Fiscalia Superior de la Comunitat Valenciana va informar favorablement que el TSJ és competent per a la instrucció i, en el seu cas, enjudiciament, d’Oltra. Atribueix a la vicepresidenta del Consell la directriu d'ocultar els abusos del seu exmarit a una menor tutelada, així com de "desacreditar la víctima i desvirtuar-ne el testimoniatge, negant-ne la credibilitat". Segons l'escrit, la fiscal considera que l'actuació d’Oltra pot ser constitutiva dels delictes de prevaricació, abandó de menors i omissió del deure de perseguir delictes, i veu "indicis rellevants" contra ella.

A partir de l'exposició raonada de fets del jutjat d'instrucció número 15 de València, que va condemnar l'exmarit d'Oltra pels abusos a la menor, la Fiscalia conclou que va haver-hi "un pla preestablit" per a ocultar i desacreditar la menor.

La defensa de la vicepresidenta considera al seu torn que no hi ha cap delicte imputable. És l'argument central sobre el qual pivoten les al·legacions que ha presentat. Per a la defensa d'Oltra, no hi ha cap indici de delicte que se li puga atribuir en aquest cas. I remarca que la Fiscalia no concreta, quan es pronuncia a favor de la imputació, quins són els "indicis rellevants" que hi ha contra ella en la causa que la Conselleria d'Igualtat investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals. També assegura que s'ha generat una certa indefensió de la vicepresidenta perquè no estan clars els delictes dels quals seria responsable. Per tot això, els lletrats defensors creuen que no hi ha arguments jurídics necessaris per a imputar-la.

Mónica Oltra qüestiona les sospites que la Fiscalia ha dirigit contra ella en la petició d'imputació, que ha emparat en la presumpta orde verbal de la consellera per a ocultar els abusos sexuals a la menor per l'exmarit i desacreditar la víctima. Tretze professionals i càrrecs de la Conselleria d'Igualtat han testificat a favor de la vicepresidenta, una circumstància que el ministeri públic ha interpretat com l'indici d'una possible estratègia conjunta.

"El que diu l'escrit és que tretze persones han mentit al jutge per a protegir-me a mi [...]. Si per a la Fiscalia la veritat de tretze persones és impossible, és inversemblant, aquest país té un problema. Quan la veritat es converteix en increïble, aquest país té un problema. I no només d'extrema dreta, que està manifestant-se (un grup de deu persones, liderat pel cap d'España 2000, José Luis Roberto, s'ha concentrat a les portes del palau de la Generalitat per a demanar-la dimissió d'Oltra), té un problema de defensa democràtica", ha explicat la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

També et pot interessar

stats