Puig reivindica el "suport públic i l'estabilitat" de les polítiques del Consell per a aplacar "la inflació i la incertesa"

El discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat proposa una mirada conciliadora i esperançada a 2023, convocant les forces polítiques a "un cicle de grans pactes" i destacant les oportunitats que obrin la gigafactoria de Volkswagen i el vehicle elèctric de Ford 

En vídeo, algunes de les declaracions del president de la Generalitat en el missatge de Cap d'Any / À Punt NTC

El president de la Generalitat situa en la lluita contra la inflació la prioritat de l'acció del Consell per al 2023. Les últimes mesures autonòmiques i el compromís de noves polítiques públiques per a contindre l'impacte de l'augment dels preus en les famílies i l'economia valenciana han ocupat la part nuclear del discurs de Cap d'Any de Ximo Puig, enguany avançat a les 14 hores del 30 de desembre. En una intervenció de sobrietat màxima des del Saló de Corts del Palau de la Generalitat, sense decoració de Nadal, el cap del Consell ha conjurat un missatge d'esperança contra la incertesa econòmica. Les bones dades d'ocupació i les noves perspectives industrials que obrin la gigafactoria de bateries de Volkswagen i l'elecció de Ford Almussafes per al vehicle elèctric han fet a Puig anticipar l'expansió del "mapa d'oportunitats" de l'economia valenciana i la possibilitat d'un "nou renaixement".

La nostra resposta és clara: contra la inflació, suport públic; contra la incertesa, estabilitat

El president ha reivindicat la reacció del Consell contra els vaivens de l'economia —que atribueix a la guerra d'Ucraïna, "que tot ho ha fet més car, més difícil i més incert"— i ha remarcat la capacitat de consens del Botànic per a tirar avant un any més els pressupostos, els comptes en què es materialitza l'acció política. "La resposta valenciana és clara: contra la inflació, suport públic; contra la incertesa, estabilitat", ha dit, després de repassar les mesures adoptades minuts abans en l'últim ple del Consell de l'any: la reducció del 10% de les taxes autonòmiques, l'eliminació fins a juliol del cànon de sanejament i la gratuïtat del transport públic fins a l'agost per als joves, el preu del qual es descomptarà un 50% per a la resta.

El cap del Consell creu que tot i el context econòmic hi ha motius per a veure la botella mig plena. "Escollim l'esperança", ha expressat parafrasejant a Max Aub, de la mort del qual es compleixen 50 anys. Defén Puig que "a pesar de totes les dificultats, la Comunitat Valenciana està avançant amb força", com constata el "rècord històric de treball" [2.076.000 persones ocupades; 430.000 nous llocs de treball en set anys] i ha agraït "l'esforç diari" d'empreses, autònoms i treballadors, per fer-ho possible, demostrant una "capacitat de superació admirable".

La Comunitat Valenciana es convertirà en referència europea de la nova mobilitat

"Més i millor treball, menys desigualtat", és, en paraules de Puig, "la via valenciana" per a l'ocupació dins de l'objectiu econòmic que guia les accions de la Generalitat aquesta dècada: "Una reindustrialització social, digital i sostenible". En aquest camí situa la instal·lació de la gigafactoria de bateries de Volkswagen, "la inversió més gran industrial de la història d’Espanya", i l'aposta de Ford per la planta d'Almussafes per al vehicle elèctric. Puig considera que aquesta combinació convertirà la Comunitat Valenciana "en una referència europea de la nova mobilitat". I ha connectat aquestes inversions amb "l'essència de l'autogovern, que és donar solucions i millorar la vida de les valencianes i els valencians", just quan se celebra el 40 aniversari de l'Estatut.

Convoca a les forces polítiques a "un cicle de grans pactes"

El cap del Consell, que ha iniciat el discurs amb un record al poble ucraïnés i una crida a la pau internacional, també ha manifestat la necessitat de rebaixar la crispació a Espanya, on considera que sobra soroll i falta "retrobament". "Ni negociar és una debilitat, ni cedir és una rendició, ni pactar és trair", ha subratllat Puig, que ha reivindicat la "política útil" i la capacitat "d'acord", que entén com "el mínim vital democràtic". En aquest sentit, des de la presidència autonòmica, ha convocat les forces polítiques a encetar un "cicle de grans pactes" que desbloquege la renovació del poder judicial, done una solució justa i "sense excuses" al problema de l'infrafinançament valencià, garantisca l'aigua per a les conques deficitàries i proporcione recursos per a "oxigenar indústries solvents com el taulell".

És l’hora de reiniciar. Parem, parlem i pactem

"És l’hora de reiniciar. Parem, parlem i pactem", ha insistit Puig, què no ha fet cap menció en els dotze minuts de discurs a la corrupció, tot i la rellevància que han assolit en les últimes setmanes les revelacions del cas Assut. El cap del Consell ha contraposat la virulència estèril de la crispació política a la contribució a la millora de la societat valenciana que, des de l'anonimat, està fent "la nostra gent, que són la força de la nostra terra". Així, ha citat el jubilat Carlos San Juan (impulsor de la iniciativa "Soc major, no idiota"), la model amb síndrome de Down de Benidorm Marián Ávila; Kilian Zaragozá, responsable d'una iniciativa que ha millorat el sistema de donació d'aliments, o la castellonenca Ana Lleó, que ha obtingut el millor expedient universitari d'Espanya.

El cap del Consell també ha expressat paraules de dol i condemna contra "la violència masclista", per l'acumulació de crims en la recta final de l'any. "Una anomalia insuportable" contra la qual reivindica "més igualtat real i llibertat de les dones" per a deixar arrere les discriminacions que hi perviuen. O que recorden els mateixos murals de la sala des d'on ha fet el discurs, on segons ha recordat, hi ha 101 homes i només una dona, que, damunt, està amagada.

"Sort i salut", ha desitjat Puig per al 2023 a la població valenciana, després de fer una crida a la prudència i la "vacunació constant per a tots els virus respiratoris", i específicament la covid-19 que, segons ha advertit, "encara està ahí".

Missatge de Cap d'Any del president de la Generalitat des del Saló de Corts del Palau de la Generalitat.

També et pot interessar

stats