Assut: l'UCO acusa el PSPV de pagar amb comissions les campanyes electorals de Carmen Alborch i Fernández de la Vega

Els investigadors asseguren que el constructor Jaime Febrer va pagar despeses de publicitat electoral a canvi de l'adjudicació d'obres públiques

La Guardia Civil investiga el cas Assut / À Punt NTC

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sosté que el constructor Jaime Febrer, imputat en el cas Assut, va pagar despeses de publicitat per a les campanyes electorals de les socialistes Carmen Alborch i Maria Teresa Fernández de la Vega, el 2007 i 2008. La primera com a candidata a l'alcaldia i la segona en les generals.

Els investigadors asseguren que l'operació es va fer a través de societats interposades com a pagament per l'adjudicació d'obres públiques, entre les quals hi ha un dels trams del transvasament Xúquer-Vinalopó, segons ha pogut saber À Punt després de l'alçament del secret de sumari de la peça separada d'Assut, derivada de la documentació que els agents van confiscar en una casa de l'exresponsable de finances del PSPV-PSOE Pepe Cataluña.

En l'escorcoll, a l'octubre, els investigadors trobaren documentació referida a suposades comissions de fins al 6% presumptament pagades per contractistes a canvi d'adjudicacions públiques, que els investigadors valoren en més de 600.000 euros. En les constructores presumptament implicades en el pagament de les despeses publicitàries els agents van trobar globus i altre material de propaganda. Cataluña va acollir-se al dret a no declarar en la citació judicial les nou persones més investigades des de l'última fase d'Assut, entre les quals hi ha l'expresident de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer Juan José Moragues.

La causa investiga el suposat pagament de comissions a càrrecs públics del PP i del PSOE per a afavorir l'adjudicació de contractes, vinculats principalment a l'urbanisme, entre el 1999 i el 2013. Va originar-se a l'Ajuntament de València, però ha anat esguitant altres consistoris, com els de Burjassot, Benicàssim o Xixona.

Entre les persones investigades es troben l'exvicealcalde de València amb el PP i mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau; el cunyat de l'exprimera edil i advocat, José María Corbín; l'exregidor socialista i exsubdelegat del Govern, Rafael Rubio; el que fora cap dels serveis jurídics de Divalterra José Luis Vera; l'exalcaldessa de Xixona Rosa Maria Verdú i el mateix Pepe Catalunya, entre d'altres.

També et pot interessar

stats