Uns papers confiscats a l'extresorer del PSPV Josep Maria Cataluña, clau en la nova fase d'Assut

La Guàrdia Civil va localitzar en un escorcoll el 2021, a la casa de Cataluña, a Gilet, evidències de presumptes comissions pel transvasament Xúquer-Vinalopó

L'exsecretari de finances del PSPV fins a 2014 Josep Maria Cataluña en una imatge d'arxiu
L'exsecretari de finances del PSPV fins a 2014 Josep Maria Cataluña en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

En la mitologia grega, Zagreu, el nom amb què s'ha batejat l'operació policial de la nova fase del cas Assut, va ser un poderós Déu de l'inframon i clau en l'origen de la humanitat. Tan rellevant com aquest és per a la Guàrdia Civil el paper de l'exresponsable financer del PSPV Josep Maria Cataluña en la trama. Però més importants són encara els papers que els agents van trobar en l'escorcoll del seu pis a Gilet (Camp de Morvedre) el maig de 2021. 

Al seu dormitori, dins d'un sobre amb membret del PSOE i al seu nom, es detallava l'adjudicació de les obres del tram E del transvasament Xúquer-Vinalopó, entre Vallada i la Font de la Figuera (Costera), a la unió temporal d'empreses entre Acciona, que aportaria un 70 %, i Construcciones Luján que es faria càrrec de l'altre 30%. Un projecte de 48 milions d'euros i del qual segons els papers de Cataluña les empreses pagarien comissions d'un 5% en un primer pagament. 

Grafisme sobre el document del sumari en què s'apunta a un presumpte pagament de comisssions pels transvassament
Grafisme sobre el document del sumari en què s'apunta a un presumpte pagament de comisssions pels transvassament / À Punt NTC

Les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó les va adjudicar l'empresa Aguas del Júcar, dependent de l'administració estatal i investigada, Aquamed, el juliol de 2006 quan Cristina Narbona, actual presidenta del PSOE, era ministra de Medi Ambient. El contracte de les adjudicacions també es va trobar en un altre escorcoll en una planta baixa de Josep Maria Cataluña. Precisament les obres del transvasament comencen en l'assut de la Marquesa de Cullera i aquesta ubicació dona el nom al cas, el cas Assut. 

S'hi investiga Cataluña per suborn. Per a la Unitat Central de la Guàrdia Civil es va dedicar a obtindre comissions il·legals que s'haurien desviat al finançament de publicitat en campanyes electorals en l'etapa de govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

També et pot interessar

stats