El presumpte pagament de comissions pel transvasament Xúquer-Vinalopó activa una nova fase del cas Assut

L'UCO escorcolla les seus de les adjudicatàries, Acciona i Construcciones Luján, en una operació que emana d'una nota confiscada a l'extresorer de PSPV José María Cataluña

Investigacions de la peça separada del cas Assut / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'octubre 2022 - 12:06 Actualitzat: 19 d'octubre 2022 - 10:11

La Fiscalia Anticorrupció investiga el presumpte cobrament de comissions en la construcció d'un tram del transvasament Xúquer-Vinalopó ordenat en temps de la ministra de Medi Ambient del PSOE Cristina Narbona i gestionat per la firma estatal Aguas del Júcar, en el marc d'una peça separada del cas Assut. Agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) han efectuat escorcolls simultanis en les empreses adjudicatàries, Acciona i Construcciones Luján [en l'actualitat Innovaciones Tecnicas y Recursos Constructivos (Itercon)]. Els agents de l'UCO han eixit de la seu d'Acciona a València passades les 20.30 hores.

L'operació, que té el suport de l'Europol, naix d'una anotació trobada en les fases prèvies d'Assut en casa de José María Cataluña, l'exsecretari de finances del PSPV fins al 2014, encara que ja no n'era el tresorer en el moment de la investigació. Les investigacions apunten al presumpte cobrament d'una comissió que podria arribar al 6% dels 48 milions que va costar l'obra, segons avança El Confidencial. Acciona, la major beneficiada, aportaria un 70% i Construcciones Luján, un 30%. Segons un document que publica el diari El Mundo, les comissions aportades sumarien dos milions d'euros, un 5% de l'adjudicació. S'investiga si els fons haurien alimentat una suposada caixa B dels socialistes valencians.

Un detall dels documents de la investigació
Un detall dels documents de la investigació / À Punt NTC

A la província de Castelló els investigadors han recaptat documentació relacionada amb la construcció de la dessaladora de Moncofa (Plana Baixa), de la que va ser adjudicatària el 2008 Foment Agrícola Castellonenc SA (FACSA). L'UCO ha escorcollat Construcciones Gimeno, una de les firmes que va executar la construcció en UTE amb FACSA. L'obra, valorada en més de 50 milions i que va començar a operar el 2019, és una de les dessaladores més importants de la Comunitat Valenciana.

També s'ha demanat informació a Acuamed en relació amb el PAI de l'Espartal de Xixona, que esguita tant l'excaldessa Rosa Verdú, com el gestor de l'empresa pública, el socialista Joan Navarro. A més de les entrades i eixides a les seus de les empreses, estan prenent declaracions, però no hi ha prevista la detenció de cap persona.

Un càmera grava la seu d'Itercon, antiga Construccions Luján, una de les adjudicatàries escorcollades
Un càmera grava la seu d'Itercon, antiga Construccions Luján, una de les adjudicatàries escorcollades / À Punt NTC

Dilluns passat, la instructora del cas va alçar el secret de sumari del material confiscat en suport informàtic, però el va prorrogar per trenta dies per a cinc peces separades. Assut arranca d'una investigació sobre presumptes suborns a canvi de favors immobiliaris a l'Ajuntament de València i altres municipis, al voltant de la figura del constructor Jaime Febrer, que esguiten càrrecs del PP i del PSPV. Entre les persones imputades hi ha l'exvicealcalde de València Alfonso Grau, el cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberá, José María Corbín, i l'exregidor socialista i exdelegat del govern espanyol Rafael Rubio. Posteriorment ha evolucionat fins a una causa més complexa, que s'estén a diverses operacions i contractes públics.

El cas van començar a investigar-lo el 2017, però no va ser fins dos anys més tard, a l'abril del 2019, quan es van fer les primeres detencions: les dels advocats José María Corbín i Diego Elum. En una segona fase, al maig de l'any passat, la jutgessa va ordenar la detenció de Grau, Rubio i l'excap dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera, tots ells ja en llibertat provisional.

També et pot interessar

stats