El cas Assut, una causa en marxa des de fa tres anys que investiga presumptes suborns entre 2005 i 2010

Les detencions d'aquest dijous formen part de la segona fase d'aquesta causa, que ja va suposar en 2019 la detenció de l'advocat José María Corbín, cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberá

José María Corbín en imatge d'arxiu
José María Corbín en imatge d'arxiu / À Punt NTC

Les detencions practicades aquest dijous de matí per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) formen part de la segona part del cas Assut, que és dirigida des del jutjat d'instrucció número 13 de València des de fa més de tres anys i que roman secreta. La causa investiga presumptes mossegades amb factures suposadament fictícies que diverses empreses adjudicatàries d'obra pública de l'Ajuntament de València haurien realitzat entre 2005 i 2010, anys en què governava el consistori Rita Barberá (PP).

En una primera fase del procediment, en 2019, es va detindre l'advocat José María Corbín, cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberá, i el soci del seu despatx Diego Elum. Corbín va ingressar a la presó provisional, comunicada i sense fiança el 3 d’abril i va eixir en llibertat provisional el 30 del mateix mes al considerar la jutgessa que havia disminuït “notablement” el risc de destruir proves. La investigació el considera el principal implicat en una causa oberta per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i tràfic d'influències.

En aquell moment, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València, ja amb l'actual alcalde, Joan Ribó (Compromís) en el govern local, va acordar la personació del consistori en la causa judicial. En aquell moment, el primer edil va assenyalar que l'Ajuntament pretenia personar-se com a "afectat" per a poder saber “exactament” el que estava passant i reclamar una compensació econòmica en cas que es constate que les arques municipals s'han vist afectades.

El marc de l'operació Assut situa en el punt de mira empreses com Acciona, contractista del sanejament d'aigües amb més de 8 milions d'euros; Secopsa durant la gerència de Vicente Prieto, que va aconseguir a 2005 una contrata per a la recollida de fem per valor de 900 milions d'euros; I la mercantil Cleop de Carlos Turró, concessionària del servei de grues fins a l'any 2014, i que també apareix en la investigació del cas Taula.

En aquests moments s'estan produint diversos registres en els domicilis dels detinguts, i es preveuen uns altres al llarg de la jornada, han afegit.

També et pot interessar

stats