Detenen el subdelegat del govern, Rafael Rubio, i la mà dreta de Barberá, Alfonso Grau, per cobrar comissions

La delegada del govern ha destituït Rubio i el PSPV l'ha suspés de militància després de la seua detenció en la segona fase de l'operació Assut, juntament amb catorze persones més

D'esquerra a dreta, Rafael Rubio i Alfonso Grau
D'esquerra a dreta, Rafael Rubio i Alfonso Grau / Efe
X. M.
13 de maig 2021 - 08:47

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha detingut el subdelegat del govern espanyol a València, el socialista Rafael Rubio, i l'ex-primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de la ciutat, el popular Alfonso Grau, en una intervenció pel presumpte cobrament de comissions en l'etapa de Rita Barberá al consistori. Els arrestos s'han produït en el marc l'operació Assut, segons ha avançat Ok Diario. L'operatiu policial està escorcollant els domicilis particulars de Rubio i Grau a València, que seran traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil de València quan acaben les perquisicions.

Els agents han practicat catorze detencions, entre elles la de la filla de Grau, la del director jurídic de Divalterra, José Luis Vera, i la del constructor Jaime María Febrer, que els investigadors consideren la peça clau en la trama. Els arrestos i els escorcolls, vora quaranta, s'han practicat a València, Alacant, Madrid, Eivissa i Tomelloso (Ciudad Real).

S'investiguen presumptes suborns de l'empresa de Febrer a canvi d'adjudicacions de sol públic a València i a altres municipis de la província entre els anys 2005 i 2010. La Fiscalia Anticorrupció estima que Grau podria haver cobrat un milió d'euros, i Rubio un poc menys de 500.000 euros.

Rubio, cessat a la delegació i suspés de militància pel PSPV

La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha anunciat la destitució de Rubio, que minuts després ha sigut suspés de militància pel PSPV-PSOE. Amb els socialistes va ser regidor i portaveu en el consistori valencià (1996-2011) i a la Diputació de València (2007-2011), a més de diputat autonòmic en les Corts. Rubio es troba processat en el cas Taula, dins la peça que investiga la suposada contractació a dit de directius a Imelsa, l'empresa de la corporació provincial.

"Ens hem assabentat a les huit del matí de l'ocorregut i, automàticament, hem procedit a cessar el delegat del govern des d'aquest matí a les nou" —ha explicat Calero—. "No podíem consentir que fets ocorreguts fa tant de temps, investigats des del 2005, puguen afectar la normalitat del funcionament de la delegació del govern".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defés la contundència del PSPV-PSOE amb la suspensió de Rubio, tot i recordar la necessària presumpció d'innocència. Segons ha explicat "s'han pres decisions oportunes en aquest moment" a l'espera de les revelacions que constate la investigació, que, de moment, és secreta.

Per la seua banda, Alfonso Grau arrossega diverses investigacions per la seua etapa com a mà dreta de l'exalcaldessa Barberá i va ser condemnat a quatre anys per acceptar regals d'un proveïdor de l'Ajuntament.

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha atribuït part del mèrit de la investigació. Ha recordat que el 2014, quan estava a l'oposició, el grup municipal Compromís va traslladar a la Fiscalia Anticorrupció presumptes irregularitats en la compra dels terrenys en què es va celebrar la Fórmula 1, una de les situacions connectades amb la investigació d'Assut. Entre aquestes hi havia distorsions del preu, que passaven de valors de 2.965 €/m2 a 2,75 €/m2 segons les parcel·les.

Ribó, que ha demanat "que s'investigue fins al final", ha celebrat que "en aquells moments de bipartidisme, l'aparició de grups alternatius de l'esquerra ajudara a esclarir aquests temes de corrupció".

Per al portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, les detencions posen de manifest la necessitat d'alternatives al bipartidisme que, en la seua opinió fa que les formacions "de la vella política" es "tapen les vergonyes mitjançant l'alternança a les institucions". "La corrupció és inherent a la falta d'alternatives i més, d'alternatives de centre" ha afirmat Giner.

Els comunicats de la delegació del govern, cessant Rubio, i del PSPV-PSOE, suspenent-lo de militància.
Els comunicats de la delegació del govern, cessant Rubio, i del PSPV-PSOE, suspenent-lo de militància. / À Punt NTC

Presumpte cobrament de comissions a contractistes

La causa, que instrueix el jutjat número 13 de València, es va iniciar arran el presumpte cobrament de presumptes comissions a contractistes de l'Ajuntament de València en temps del Partit Popular. L'abril de 2019 la investigació va portar a la detenció de l'advocat José María Corbín, cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberá, i del soci del seu despatx Diego Elum.

A més, va imputar deu persones més, com les tres filles de Corbín i la seua dona Asunción Barberá, germana de l'exalcaldessa, i la seua cap de gabinet a l'Ajuntament de València.

Una càmera de televisió grava  la vivenda de l'exsubdelegat, Rafael Rubio, durant l'operació
Una càmera de televisió grava la vivenda de l'exsubdelegat, Rafael Rubio, durant l'operació / Biel Aliño (Efe)

També et pot interessar

stats