El TSJCV confirma la sentència a quatre anys de presó per a Alfonso Grau

L’alt tribunal desestima els recursos contra la condemna per blanqueig i suborn en el cas dels rellotges que li regalà l’empresari Urbano Catalán.

L'exvicealcalde de València Alfonso Grau
L'exvicealcalde de València Alfonso Grau / Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha confirmat la sentència que va condemnar a quatre anys i dos dies de presó al qui va ser primer tinent d’alcalde i vicealcalde de València amb Rita Barberà, Alfonso Grau.

L’alt tribunal ha desestimat els recursos interposats tant per Grau com per l’empresari Urbano Catalán contra la sentència condemnatòria dictada al juny de 2019 per l’Audiència Provincial de València que també imposava dos anys i un dia de suspensió d’ocupació i càrrec públic.

Aquella sentència va considerar provat que el polític, número 2 de Rita Barberà, va rebre al desembre de 2010 i de 2011 dos rellotges de luxe, en atenció al càrrec públic que exercia, de l’empresari i proveïdor de l’Ajuntament Urbano Catalán, responsable de Transvía i Viajes Privilege.

Grau va canviar els dos rellotges a la joieria on l’empresari els havia adquirit, i va pagar la diferència en metàl·lic, per a “ocultar l’origen il·lícit” dels obsequis.

L’Audiència de València va condemnar Grau per un delicte continuat de suborn i un altre de blanqueig de capitals; i a Urbano Catalán, a nou mesos i un dia de presó per un delicte continuat de suborn. L’empresari era apoderat en diverses empreses dedicades al transport urbà i interubà que havien subscrit amb l'Ajuntament de València un total de 16 contractes entre els exercicis de 2006 i 2015. El tribunal va estimar en 25.095 euros el lucre obtingut.

Tant Grau com Catalán van recórrer contra la decisió judicial, recursos que el TSJCV ha rebutjat ara, confirmant així la sentència dictada per l’Audiència i imposant als condemants l'obligació de pagar les costes del juí.

La sala argumenta, per a rebutjar algunes de les al·legacions de l'exnúmero 2 de l’exalcaldessa Rita Barberà, que “existeix prova de càrrec, plural i inferència racional del cabal cumulatiu indiciari existent, tant respecte del delicte de suborn, com del de blanqueig”.

També et pot interessar

stats