La moderació del preu de l’electricitat i l’abaratiment dels carburants contenen la inflació en el 5,8% al desembre

Es consolida la tendència a la baixa iniciada fa cinc mesos, segons l’indicador avançat de l’IPC

El preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 2,141 euros
La baixada del preu dels carburants ha contribuït a contindre la inflació al desembre / À Punt NTC

La inflació es modera al desembre, en quedar situada en el 5,8%, i consolida la tendència a la baixa iniciada fa cinc mesos. La contenció de la pujada de l’electricitat i l’abaratiment dels carburants han frenat aquesta xifra, a pesar de l'augment dels preus del tabac i els aliments elaborats.

Segons l'indicador avançat de l'índex de preus de consum (IPC), que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE) aquest divendres, la taxa subjacent, que no inclou ni aliments frescos ni energia, ha pujat sis dècimes, fins al 6,9%, per la qual cosa supera l'índex general per primera vegada des de febrer del 2021.

La taxa d'inflació baixa de forma consecutiva des de fa cinc mesos, des del màxim del 10,8% assolit al juliol, mentre que la subjacent està en alça des de fa dènou, des d'abril del 2021, quan la taxa era del 0%, amb un únic mes en què es va moderar lleument (dues dècimes), el setembre d'enguany.

Aquesta evolució es deu al fet que els preus de l’electricitat han pujat menys que en desembre de 2021 i els carburants han registrat un descens major que el de l’any passat. Contràriament, els preus del calçat i la roba han disminuït, però menys que en desembre de 2021, mentre que el tabac i els aliments elaborats han pujat un mes més.  

Calviño: “És lògic que l’IPC subjacent tarde més a baixar”

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha celebrat la dada de l’IPC i ha assegurat que és "lògic" que la inflació subjacent tarde més a baixar perquè "va tardar més a pujar". "La lectura (de la dada de l'IPC) ha de ser molt positiva, perquè la inflació ha baixat cinc punts en cinc mesos", ha afirmat en una entrevista aquest divendres en la Cadena Ser.

A la pregunta sobre l'alça del preu dels aliments, Calviño ha apuntat al fet que no tots els inputs del sector agrari i pesquer estan baixant, "com els fertilitzants". També ha lamentat que Espanya "ha tingut una mala collita" en diferents sectors, cosa que explica que pugen els preus, encara que ha indicat que aquest encariment és menor que el que es dona en altres països europeus.

Sobre la baixada de l'IVA al 0% dels aliments bàsics de la cistella de la compra, la titular d'Economia ha assegurat que es tracta d'una mesura "molt potent" que es notarà des de l'1 de gener.

També et pot interessar

stats