De la supressió del descompte en combustibles a la congelació dels lloguers: totes les mesures del nou paquet anticrisi

El govern espanyol aprova una bateria d'ajudes per a fer front a la inflació valorat en 10.000 milions d'euros que entra en vigor l'1 de gener

Imatge de com es queda l'IVA en els aliments
L'eliminació de l'IVA afectarà únicament als productes bàsics de la cistella de la compra / Miquel Sanjuan

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un nou paquet d'ajudes per a fer front a la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna. El pla estén algunes de les mesures que ja estaven en vigor, com ara la pròrroga de les rebaixes d'impostos sobre l'electricitat i el gas o de la gratuïtat dels trens de Rodalia, i inclou altres de noves, fonamentalment encaminades a esmortir l'impacte de la inflació desbocada dels últims mesos sobre les butxaques de la ciutadania. El cost total d'aquest pla de xoc, el sisé dissenyat per l'executiu de coalició que lidera Pedro Sánchez, arriba als 10.000 milions d'euros. Detallem totes les mesures que comporta i que entren en vigor l'1 de gener.

Novetats per a les famílies i les llars

Mesures per a les famílies
Mesures per a les famílies
  • Rebaixes en l'impost sobre el valor afegit (IVA) durant sis mesos. Per als aliments de primera necessitat —pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, creïlles, cereals— passa del tipus superreduït del 4% al 0%, per la qual cosa en la pràctica queda suprimit el gravamen. Per a olis i pasta, l'IVA baixa del reduït 10% al 5%.
  • Xec de 200 euros per a 4,2 milions de nuclis familiars amb rendes anuals de fins a 27.000 euros.
  • Pròrroga de les condicions i preu dels contractes de lloguer pendents de renovació fins al 30 de juny per a evitar pujades abusives.

Novetats per a empreses i sectors productius

  • Línia d'ajudes directes als agricultors de 300 milions per a compensar l'augment dels costos per l'encariment dels fertilitzants.
  • Paquet de 950 milions d'euros en suport de la indústria gas intensiva. En concret, s'aprova una nova línia de liquiditat de l'ICO de 500 milions d'euros i 450 milions d'euros en ajudes per al sector de la ceràmica i altres subsectors.
  • Nou projecte estratègic de recuperació i transformació econòmica (Perte) de descarbonització industrial, dotat amb un pressupost de 3.100 milions d'euros, que permetrà mobilitzar fins a 11.800 milions d'inversió total. Segons l'executiu, les inversions en descarbonització i modernització de la indústria manufacturera impulsades amb aquest Perte permetran incrementar la competitivitat del sector al voltant d'un 10% i implicarà la creació de 8.000 ocupacions.
Mesures per a les empreses
Mesures per a les empreses

Les mesures que es prorroguen

  • Gratuïtat dels abonaments de Renfe de rodalia i mitjana distància durant el 2023.
  • Rebaixa del 30% del transport públic urbà i interurbà en els territoris on el govern autonòmic i municipal el complementen fins al 50%.
  • Pròrroga durant sis mesos de la rebaixa als impostos de l'electricitat i el gas.
  • Congelació del preu màxim de la bombona de butà.
  • Extensió fins al 31 de desembre del límit del 2% a l'actualització anual del lloguer.
  • Pròrroga de sis mesos de la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables.
  • Prohibició durant tot el 2023 de tallar subministraments essencials i extensió del bo social.
  • Manteniment de l'increment del 15% de l'ingrés mínim vital i de les pensions no contributives.
  • Pròrroga del contracte de relleu i de la jubilació parcial fins al 2024 per a impulsar el reemplaçament generacional i la creació d'ocupació, especialment en la indústria.
  • Pròrroga dels ERTO vinculats a la situació de força major temporal d'empreses i persones treballadores afectades per l'erupció volcànica a l'illa de La Palma.
  • Manteniment de la prohibició de l'acomiadament en les empreses adscrites al programa d'ajudes per l'augment dels costos energètics derivats de la guerra d'Ucraïna.

Les mesures que canvien l'1 de gener

S'acaba el descompte generalitzat de vint cèntims per litre de carburant que està en vigor des de l'abril passat. A partir del pròxim 1 de gener, es limitarà només als usos professionals. És a dir, que els transportistes, els agricultors, els ramaders, les navilieres i els pescadors continuaran tenint la bonificació durant uns mesos, però els conductors particulars hauran de tornar a pagar el preu que marca l'assortidor. 

  • Al transport professional per carretera se li abonarà al final de cada mes.
  • Per als agricultors hi haurà una ajuda directa de fins a 20 cèntims per litre a través de la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs, amb un cost de 240 milions d'euros.
  • Ajudes directes per als pescadors valorades en 120 milions.

Altres mesures

El Consell de Ministres ha donat també llum verda a la revaloració del 8,5% de les pensions en el 2023, d'acord amb l'increment de la inflació, garantint el poder adquisitiu dels jubilats. Igualment, s'ha aprovat la jubilació activa millorada, mecanisme que permetrà que professionals sanitaris d'atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguen continuar durant els pròxims tres anys compatibilitzant el 75% de la pensió amb el servei actiu a temps complet o a mitja jornada.

També et pot interessar

stats