El Consell de Ministres aprova 950 milions per a indústries intensives en gas com el taulell

A la Comunitat Valenciana el sector ceràmic suma més de 15.000 llocs de treball directes, i més de 6.000 indirectes, concentrats principalment a les comarques de la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén

Una producció de taulells d'una fàbrica del sector ceràmic
Una producció de taulells d'una fàbrica del sector ceràmic / Ascer

Entre les mesures que han eixit endavant durant l'últim Consell de Ministres de l'any, l'executiu espanyol ha aprovat aquest dimarts 950 milions d'euros per a ajudes i dotar de liquiditat a les empreses gasintensives —entre les quals hi ha les del sector ceràmic i el taulell, fortament afectades per la pujada del gas derivada de la guerra a Ucraïna. Aquest anunci és especialment rellevant per al sector del taulell de Castelló. El sector ceràmic representa més de 15.000 llocs de treball directes, i més de 6.000 indirectes, concentrats principalment a les comarques de la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén. 

El govern espanyol ha autoritzat el Ministeri d'Indústria perquè articule una línia d'ajudes de 450 milions d'euros per a la compensació dels costos deguts a l'augment excepcional dels preus del gas natural per a la indústria gasintensiva. L'import de les ajudes es distribuirà entre les activitats seleccionades tenint en compte paràmetres vinculats al consum intensiu de gas, a l'evolució de preus i beneficis de les activitats industrials i al seu impacte mediambiental.

Les activitats incloses en la línia d'ajudes abasten sectors com la ceràmica, taulell, paper, vidre, ferro, acer, alumini, fibres sintètiques i productes alimentosos, fibres artificials i sintètiques, entre altres.

Com a complement a aquesta línia d'ajudes, el Consell de Ministres ha aprovat una línia ICO-Ucraïna de 500 milions per a les empreses de la indústria gasintensiva per a proporcionar un suport públic especial per al finançament d'aquest sector, especialment afectat per l'increment de costos de l'energia.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha detallat duran la seua compareixença que aquestes ajudes i finançament es dirigeixen a fer costat a llocs on hi ha una indústria important, com pot ser la ceràmica a la província de Castelló, les empreses de la qual poden tenir risc de viabilitat per la forta pujada del gas.

En el cas de la línia específica de liquiditat ICO-Ucraïna, ha assenyalat que està adaptada a les necessitats del sector i a garantir la seua viabilitat futura.

A més, el govern ha decidit mantenir fins al 30 de juny de 2023 la reducció del 80% dels peatges per a fer costat a la indústria electrointensiva, el manteniment de la seua activitat i el seu ús, una mesura que l'executiu calcula que suposarà uns 112 milions d'euros.

Baldoví qualifica les ajudes de "bona notícia"

Les ajudes han sigut ben rebudes. El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, que fa a penes quinze dies va arrancar d'allí un compromís de la ministra d'Indústria perquè s'aprovara un paquet ajudes al sector, ha manifestat que l'anunci de 450 milions d'euros en ajudes directes i 500 milions d'euros en préstecs de l'Institut de Crèdit Oficial per a les empreses gasointensives és una "bona notícia" per al sector ceràmic. Baldoví ha reivindicat l'anunci i ha dit que és "fruit també de l'acord propiciat per Compromís la setmana passada en el Congrés, en el qual, sense cap vot en contra, es va acordar fer costat a la indústria taulellera".

"Fa pocs dies, fins a dues ocasions, li recordàvem a la ministra i al conjunt dels grups parlamentaris que la nostra indústria es veia obligada a competir amb la ceràmica italiana amb un gran desavantatge, ja que ells estaven rebent ajudes directes per valor de prop de 1.000 milions d'euros. Ara, entre els crèdits i les ajudes directes anunciades, ens anem acostant", ha afirmat.

Per contra, la presidenta del PP de la província de Castelló, Marta Barrachina, ha considerat "insuficients" les ajudes que ha anunciat el president del Govern i ha reclamat "el màxim que permet la Unió Europea, de 150 milions per empresa".

També et pot interessar

stats