El taulell reclama a l'executiu espanyol ajudes per a frenar la crisi que pateix el sector

La patronal recorda que l’alt preu de l’energia ja ha provocat tres ERO en el sector i que perillen més de 7.000 llocs de treball

Parada tècnica a una empresa taulellera a conseqüència dels EREs i els ERTO aplicats.
Parada tècnica en una empresa taulellera a conseqüència dels ERO i els ERTO aplicats / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'octubre 2022 - 18:58 Actualitzat: 13 d'octubre 2022 - 21:47

La patronal del taulell (Ascer) ha reclamat aquest dijous al govern espanyol ajudes que, segons l’autorització de la Unió Europea (UE), pot donar cada estat membre a les empreses en situació de dificultat. Ajudes que altres països, com ara Itàlia, ja estan rebent.

La patronal explica, en un comunicat, que aquestes ajudes “depenen del Govern d’Espanya i no de Brusel·les” i que és urgent que les reben per a afrontar l’actual crisi que pateix el sector, per a evitar que més empreses hagen de tancar. 

La posició de la UE davant de la crisi

Existeixen tres nivells d’ajuda dins d’un marc temporal definit al març per la Comissió Europea, segons el qual cada país pot destinar fons a les seues empreses en funció de la situació de cada sector. En primer lloc estan les ajudes fins a dos milions d’euros per a les empreses “intensives en energia” (que consumeixen molta energia per a produir en relació amb els recursos de què disposen); en segon lloc estan previstos fins a 25 milions d’euros si les empreses es troben en pèrdues, i per últim, ajudes de fins a 50 milions per a sectors afectats per la situació actual, que és el cas del taulell espanyol, un sector potent i rendible (és el tercer exportador mundial, el primer fabricant europeu i gràcies a la seua tendència exportadora, el responsable d’haver reduït el 2021 fins a un 13% el déficit comercial d’Espanya), però molt dependent de l’energia.

Ascer també alerta de la pèrdua considerable de competitivat que estan patint, donat que països competidors ja reben ajudes dels seus governs, bonificant-los fins al 40% de la diferència de preu del gas de les factures en relació amb les del 2019. “A més de la indústria italiana, les de Portugal, Polònia i la República Txeca les estan secundant els governs respectius amb molta més determinació del que fa el govern espanyol", lamenta. Segons les seues dades, mentre Alemanya destina fins a 200.000 milions d’euros per a donar suport a les seues empreses, i Itàlia i Àustria els aporten més de 50.000 milions, Espanya adjudica les ajudes en paquets que sumats suposen vora un milió d’euros. 

Més de 7.000 llocs de treball en perill

La conjuntura de l’augment del preu de l’energia ja ha provocat els primers tres ERO en el sector, amb més de 400 llocs de treball afectats, i els ERTO ja afecten 7.000 empleats més, que poden anar darrere, tal com assenyala el secretari general d'Ascer, Alberto Echavarría.

Per això insten que el Govern atenga les reclamacions del sector, del qual depenen 24.000 persones de manera indirecta i 73.000 de manera indirecta, segons un estudi de la consultora PwC. 

També et pot interessar

stats