Puig: “La indústria taulellera, la ceràmica i part de la tèxtil està en perill pel preu de l’energia”

El president de la Generalitat reclama a Europa una “ofensiva” d’ajudes per a les empreses que estan fent front a l’escalada de costos energètics

Un expositor de taulells, un dels sectors més afectats per la pujada del preu del gas
Un expositor de taulells, un dels sectors més afectats per la pujada del preu del gas / Europa Press

“Està en perill la indústria europea, en el cas de la Comunitat Valenciana, el taulell, la ceràmica i part del tèxtil, que són empreses que utilitzen molt de gas”. Així de contundent s’ha mostrat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se amb els responsables de la Direcció General d'Energia de la Unió Europea a Brussel·les.

Davant d'aquesta situació que travessen certs sectors productius, el cap del Consell ha reclamat llançar una "acció ofensiva", a través d'ajudes directes a les empreses afectades i canvis estructurals en els organismes europeus, que ajuden les companyies de sectors com el tauleller a superar el sobrecost del gas.

"Amb els actuals preus, és inviable el sector, per la qual cosa cal establir mesures pal·liatives, ajudes directes i un canvi estructural", ha reivindicat Puig en referència als fabricants de taulells. A més, el cap del Consell ha emfatitzat en la importància de la investigació per a fer projectes d'hidrogen verd, per a impulsar energies renovables i per a millorar en l'eficiència energètica en un àmbit en el qual "no hi ha receptes màgiques".

El president de la Generalitat feia aquestes declaracions en una setmana en què s’ha conegut l’acomiadament massiu de quasi mig miler de treballadors de les empreses ceràmiques de la Plana. En només tres setmanes s'han anunciat tres expedients de regulació d'ocupació (ERO) a centenars de treballadors i la majoria d'empreses del sector estan acollint-se a expedients de regulació temporal d'ocupació per a fer front a l'escalada dels costos energètics.

Així mateix, en acabar la reunió, el president de la Generalitat ha destacat la bona predisposició de la Unió Europea per a avançar en aquests assumptes. Puig ha assegurat que l'organisme europeu té "una consciència clara de la situació" i "es tracta d'avançar en totes direccions" per a preservar les empreses, incloses les valencianes.

"Som conscients que hi ha qüestions que no es poden canviar d'un dia a un altre, però està clar que està en perill la indústria europea", ha subratllat Puig, qui ha ressaltat que no pot ser que "quan hi haja una solució [comunitària], no existisquen ja empreses", perquè hagen tancat.

En acabar la trobada, Ximo Puig ha indicat que dimarts es reunirà amb les empreses ceràmiques valencianes per a abordar el tema de les ajudes directes. 

També et pot interessar

stats