El consum de gas a Europa patirà enguany una baixada rècord del 10%

Les raons són l'escalada de preus, amb el tancament de l'aixeta de les exportacions russes i les polítiques de contracció de la demanda per a evitar talls aquest hivern

El sector del taulell consumeix el 60% del gas industrial de la Comunitat Valenciana
El sector del taulell consumeix el 60% del gas industrial de la Comunitat Valenciana / Arxiu

La demanda de gas a Europa patirà una baixada rècord del 10% aquest any a causa de l'escalada de preus, amb el progressiu tancament de l'aixeta de les exportacions russes i les polítiques de contracció de la demanda per a evitar talls de subministrament aquest hivern.

Aquest és el panorama que descriu l'Agència Internacional de l'Energia en el seu informe trimestral sobre el mercat del gas. Un informe en el qual reconeix un alt grau d'incertesa, revisa a la baixa les seues pròpies previsions i estima que el 2023 la demanda a Europa tornarà a disminuir un 4% més.

D'entrada, la reducció esperada per a 2022 a Europa, que suposa una retallada de 54.000 milions de metres cúbics, conduirà a un descens del 0,8% a escala global perquè els preus històricament alts estan produint efectes a tot el món.

Durant els huit primers mesos Europa ha absorbit un 10% menys de gas que en el mateix període de 2021 a causa de fortes contraccions en els sectors residencial i comercial (-12%) i més encara en els usos industrials (-15%).

Per a la generació d'electricitat, no obstant això, s'ha estat cremant gas pràcticament al mateix nivell de 2021 perquè la sequera ha retallat la producció de les centrals hidroelèctriques al sud d'Europa i s'està havent de compensar l'aturada durant mesos de més de la meitat del parc de reactors nuclears a França.

Escenaris si Rússia talla totalment el subministrament

En el seu informe elabora diversos escenaris de crisis per al cas que Rússia tallara totalment el subministrament a la Unió Europea. Avisa que si això ocorreguera a partir de l'1 de novembre, encara que el nivell de reserves actualment està entorn del 90%, aquest percentatge podria caure per davall del 20% i això donant per fet que la UE rebrà un alt nivell de subministrament per vaixell de gas natural liquat.

En cas que l'arribada de metaners no fora tan fluida, les reserves es quedarien entorn del 5%, la qual cosa fa plausible talls de subministrament si l'hivern fora fred.

Previndre aquest escenari negre i mantindre les reserves a un nivell del 25% necessitaria reduir la demanda aquest hivern en un 9% respecte als cinc últims anys i en un 13% per a garantir un nivell més confortable del 33%.

També et pot interessar

stats