Els governs de la UE pacten una reducció del 5% de demanda elèctrica en hores punta i una taxa a les energètiques

Els Vint-i-set països tanquen un acord per a intervindre el mercat elèctric comunitari

Contadors de llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Contadors de llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els ministres d'Energia de la Unió Europea han tancat aquest divendres un acord polític sobre les mesures d'emergència per a intervindre el mercat elèctric comunitari i han pactat reduir la demanda elèctrica a la UE un 5% en hores punta, una taxa a les empreses de combustibles fòssils i establir un límit de 180 euros/MWh al preu al qual les productores d'electricitat poden comercialitzar l'energia.

Després de poc més d'una hora de reunió, els titulars d'Energia dels Vint-i-set han adoptat aquestes mesures d'emergència per a fixar una reducció obligatòria del consum d'electricitat, establir una taxa de "solidaritat" a les intermediàries de combustibles fòssils, com ara petrolieres, o redistribuir als més vulnerables els beneficis extraordinaris de les tecnologies inframarginals que venguen l'electricitat per damunt de 180 euros/MWh.

Les mesures, que seran formalment adoptades per procediment escrit la pròxima setmana, no entraran en vigor fins a l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE).

Així, els ministres d'Energia han subscrit la proposta de Brussel·les de fixar una reducció obligatòria del 5% de consum de l'electricitat en les franges horàries de màxim consum i una disminució del 10% de la demanda d'electricitat fins a finals de març del 2023.

"Acord! Els ministres han arribat a un acord polític sobre mesures per a mitigar els elevats preus de l'electricitat: una reducció obligatòria de la demanda, un límit als ingressos dels productors inframarginals d'electricitat i una contribució de solidaritat de les empreses de combustibles fòssils", ha anunciat en Twitter la República Txeca, país que ostenta aquest semestre la presidència de torn de la UE.

També et pot interessar

stats