Ascer i Generalitat demanen al govern finançar el 30% de sobrecost del gas al sector tauleller com fa Itàlia

Puig anuncia més ajudes al taulell per a pal·liar la factura energètica: s'amplien en 100.000 euros i arriben fins a 500.000 d'euros per empresa, el límit fixat per la UE

Ximo Puig a la fira de Cersaie a Bolonya
Ximo Puig a la fira de Cersaie a Bolonya / À Punt NTC

El sector tauleller espanyol concentrat a les comarques de Castelló i la Generalitat conjuminaran esforços per a reivindicar de manera conjunta davant el govern central ajudes directes en la factura del gas de la indústria, que podrien avançar a finançar un 30% dels sobrecostos del gas com es fa a Itàlia.

Així ho ha explicat aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, en declaracions als mitjans durant la seua visita a la fira internacional del taulell Cersaie, a Bolonya, on ha visitat diverses empreses i s'ha reunit amb el president de la patronal, Vicente Nomdedéu.

Puig s'ha referit a l'estat actual de la ceràmica amb perspectiva de "mantindre el producte i el seu posicionament en el mercat -alguna cosa que es consolida en aquesta fira- però en el marc d'una enorme incertesa provocada pels preus del gas".

Aquesta visita a Cersaie serveix també per a alinear-se amb la indústria, amb l'objectiu de "passar aquesta transició de preus del gas que fan inviable al sector a través d'ajudes directes al gas -alguna cosa que es fa a Itàlia- o un altre tipus d'ajudes", ha assenyalat el president.

Al seu judici, a Europa "no pot haver-hi països que tinguen més ajudes que uns altres" i, per tant, ha d'haver-hi alineament i si Europa permet als governs nacionals prendre una sèrie de mesures, "cada executiu ha de secundar de manera semblant".

Mig milió d'ajudes per empresa

A la fira la ceràmica de Cersaire, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat més ajudes a les empreses taulelleres de les comarques del nord.

La Generalitat té la voluntat, ha dit Puig, de complementar les ajudes de 400.000 euros del govern central fins als 500.000, el límiti fixat per la UE per a pal·liar la factura energètica.

De totes maneres, el president ha dit que són conscients que aquestes ajudes "són pegats" davant els problemes de les empreses pel cost del gas.

"Demanarem que s'amplie la capacitat de suport a la UE i els governs nacionals" per a afrontar el cost del gas "absolutament desorbitat".

És per això que Puig va anunciar dimecres que demanarà, conjuntament amb el president de la regió italiana de l'Emília-Romanya, una reunió amb el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, "per a intentar visualitzar de manera clara i directa a la UE que la situació de la indústria ceràmica és inaguantable i inajornable".

El sector diu que les ajudes són curtes

Des del sector donen la benvinguda a aquestes ajudes, però en són "poquetes", ha indicat Vicente Nomdedéu, qui ha assenyalat que necessiten "mesures serioses i importants, i aquestes només estan en el govern central". "Si el gas no és barat tindrem un problema greu", ha dit Nomdedéu.

També ha explicat que 400.000 euros d'ajuda suposen per a una empresa mitjana quatre dies de producció i a una gran un o dos dies, per la qual cosa "cal destinar més".

I això, al seu judici, "es pot fer perquè el govern acaba d'ingressar 20.000 milions d'euros gràcies a l'IVA de l'energia i haurà de disposar d'ells de la forma més convenient, i en la indústria gasintensiva és una bona manera de fer-ho".

Anfecc demana la intervenció del govern en el conflicte amb Algèria

El secretari general de l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics, Manuel Breva, s'ha referit al moment "molt complex que vivim" i ha demanat la intervenció del Govern central també en el conflicte amb Algèria, que pot suposar una pèrdua en vendes de 50 milions d'euros enguany.

També et pot interessar

stats