La patronal taulellera demana a Brussel·les més suport per l'encariment del preu del gas

Ascer explica que les empreses del sector no tenen fonts d'energia alternatives i que per això necessiten més suport europeu

El sector tauleller valora el seu futur aquest dilluns
El sector tauleller valora el seu futur aquest dilluns / À Punt NTC

El preu del gas està colpejant durament la indústria taulellera. En aquest context, la patronal del sector busca ajuda de les diferents administracions. Representants de la patronal Ascer han mantingut una agenda de reunions en institucions europees per a demanar un major suport.

El sector va rebre fa una setmana una confirmació d'ajuda per part del govern espanyol que havia reclamat. El president del govern espanyol va anunciar el passat 6 de setembre l'aprovació d'una excepció per a les instal·lacions de cogeneració de les indústries amb gran consum de gas per a permetre que "de manera temporal queden cobertes pel mecanisme ibèric".

I aquesta setmana ha concretat trobades amb representants de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea. En aquestes reunions es van abordar assumptes com la situació del mercat energètic europeu —amb una especial atenció al mercat gasístic— i les alternatives per a aconseguir reduir el preu del gas; també s'hi va traslladar la importància d'implementar mesures directes de suport a sectors industrials de gas intensiu.

Segons Nomdedéu aquesta agenda els ha permés traslladar "l'enorme preocupació que existeix en el sector per l'impacte que l'energia està tenint en la competitivitat de les empreses, així com la necessitat d'ajudes urgents per part del govern espanyol davant la duresa de la situació".

En el pla mediambiental, es va traslladar al cap d'Unitat Adjunta de Mercats de Carboni i Mobilitat Neta de la Direcció General d'Acció Climàtica de la Comissió Europea, Heiko Kunst, la preocupació de la indústria per a aconseguir els objectius del pacte verd. "Com hem manifestat, la nostra indústria no disposa de tecnologies viables o de fonts d'energia alternatives susceptibles de substituir al gas en els nostres processos i es requereix un major suport per part de la CE", han assenyalat des d'Ascer.

Una indústria en situació complicada

Entre les zones més afectades per l’augment dels preus estan la Plana Alta i la Plana Baixa, on la indústria taulellera dona treball de manera directa a 36.000 persones. De fet, hi ha municipis on el 90% del veïnat depén d’aquest sector. I algunes empreses ja asseguren estar experimentant pèrdues per l’augment del cost del gas i negocis com Azulíber, a l’Alcora (l'Alcalatén), que ha entrat en parada tècnica. En aquest context, la patronal del sector busca ajuda de les administracions.

També et pot interessar

stats