Sánchez anuncia un límit al preu del gas en grans indústries com les taulelleres

El president del govern espanyol ha deixat clar al Senat que el govern no prendrà mesures dramàtiques ni es viuran talls ni apagades

Sánchez, aquest dimarts, al Senat
Sánchez, aquest dimarts, al Senat / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat clar en la seua intervenció aquest dimarts al Senat que les mesures del pla de contingència que prepara l'executiu d'estalvi energètic són necessàries i ha tranquil·litzat els ciutadans i les ciutadanes: "Les presentarem en detall molt prompte, però no seran mesures dramàtiques. No hi haurà apagades d'electricitat, ni racionament de bombones de butà ni cap de les escenes apocalíptiques que evoquen en moltes ocasions des de la bancada de la dreta i de la ultradreta". I entre els anuncis, ha avançat l'aprovació d'una excepció per a les instal·lacions de cogeneració de les indústries amb gran consum de gas per permetre que "de manera temporal queden cobertes pel mecanisme ibèric".

Sánchez ha dit que es tracta d'una mesura excepcional reivindicada per la indústria i de la qual es beneficiaran sectors que representen el 20% del PIB, com el taulell de Castelló o el tèxtil. "Farem una excepció per a grans consumidors perquè de manera temporal queden cobertes pel mecanisme ibèric. Una mesura excepcional, sol·licitada per la mateixa indústria, i que se'n beneficien sectors que representen el 20% del PIB industrial... com la ceràmica, la química, el tèxtil, els fertilitzants", ha dit.

La Generalitat ha valorat ràpidament l'anunci i ha remarcat que l'executiu atén així la reivindicació del sector tauleller de Castelló i que el president Puig havia traslladat tant al president com a la ministra de Transició Ecològica.

Sánchez, que ha sigut el primer a intervindre en el debat amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo sobre política energètica i altres mesures, ha ampliat que es dictaran recomanacions que no erosionaran la qualitat de vida dels ciutadans i sí que els ajudarà a reduir la factura elèctrica. El president ha assegurat que des que el 10 d'agost entraren en vigor les primeres mesures, el consum elèctric s'ha reduït d'un 4,6% i això, ha dit, sense afectar la qualitat de vida dels ciutadans. Això sí, ha advertit que si les mesures a les llars, negocis i espais públics no són suficients, caldrà "implementar mesures addicionals i temporals en algunes indústries". Mesures que el govern diu que intentarà compensar, com ha dit, ja fa en ajudes directes a les empreses més intensives de gas, que beneficiaran 4.000 empreses.

El president ha començat admetent que els preus "estan pels núvols" i ha afegit que compareix per a donar informació de les mesures previstes i de les que estudia també el govern. Una realitat que el president ha contextualitzat en l'àmbit internacional.

Sobre la incertesa energètica, el president ha remarcat que Putin està utilitzant el gas "com una arma de guerra". I arran d'aquesta situació, pot ocórrer o bé que Putin talle puntualment el gas o que ordene reduir encara més el flux (ja molt inferior al d'anys anteriors) o que el frene "per a obligar a Europa a deixar de donar suport a Ucraïna). "No sabem què passarà, perquè estem parlant d'un Estat autoritari", ha admés, per a dir que davant de la situació els diferents governs es preparen "per al pitjor". El president ha relatat quines mesures estan prenent els governs, entre les quals hi ha l'estalvi i eficiència, les energies renovables i la unitat. "Putin no té cap possibilitat de doblegar una Europa unida", ha remarcat.

Sánchez ha subratllat que Espanya és un dels països que menys depén del gas rus, però això no vol dir que no l'afecte: primer per l'efecte contagi i per obligar a prendre mesures d'estalvi en solidaritat amb els socis europeus.

L'interés de la gent per damunt de tot

Sobre l'evolució dels preus, ha admés novament les dificultats, però ha deixat clar que el govern farà tot el que puga i més per la ciutadania. "Mentre siga president del govern, l'Estat i tots els seus recursos estaran al servei de la ciutadania i no al revés. I menys al servei d'uns grups de poder i riquesa, com va ocórrer en la crisi financera de la dècada passada", ha dit en referència al govern del PP d'aquells anys. I ha posat com a precedent la crisi de la covid, per la qual van desplegar polítiques públiques "innovadores" com els crèdits ICO o els ERTO, en compte dels ERO (acomiadaments) de la crisi de 2008. En aquest punt, el president ha criticat la reforma laboral aprovat unilateralment pel govern del PP i que va "acomiadar milions de treballadors i treballadores".

Feijóo diu que Sánchez treballa en clau electoral

Per la seua banda, Feijóo ha dissenyat un escenari negatiu de la situació econòmica espanyola. Atur, poc creixement econòmic, deute públic i parades productives, ha dit el president del PP.

Al llarg de la seua intervenció, el líder de l'oposició ha acusat Sánchez de canvis d'opinió i d'aprofitar idees llançades pel PP. L'ha acusat de treballar en clau electoral. "Li demane que la rebaixa de l'IVA del gas i de l'electricitat es prolongue com a mínim durant l'hivern", ha dit Feijóo en línia del que va presentar aquest dilluns en un acte públic previ a la compareixença al Senat.

Feijóo, aquest dimarts
Feijóo, aquest dimarts / À Punt NTC

Feijóo ha lamentat la política de Sánchez amb el govern d'Algèria, ha demanat un grup per a convéncer França del gasoducte entre Espanya i Alemanya i ha proposat, entre altres, que premie amb descomptes directes els rebuts de consumidors, famílies i pimes que estalvien o que la burocràcia no frene les renovables.

Demana que trenque les aliances actuals

"Si no ens està enganyant una vegada més, queda més d'un any per a les eleccions generals. Un any complex socialment i econòmicament. Un any és molt de temps", ha conclòs Feijóo, que ha demanat al president del govern que busque acords amb el PP, trenque amb les aliances que té ara l'executiu, que destituïsca els ministres que "no ha nomenat" i els que no estan a l'altura del moment que viu Espanya.

També et pot interessar

stats