El cara a cara de Sánchez i Feijóo al Senat obri el nou curs parlamentari

El debat no es limita al decret llei de mesures d'estalvi energètic, sinó que inclou el disseny del Pla de Contingència més ampli que el govern ha d'enviar a Brussel·les

Una sessió de control del Senat, en arxiu
Una sessió de control del Senat, en arxiu / Jesús Hellín (Europa Press)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, protagonitzaran aquest dimarts un debat monogràfic al Senat sobre la crisi energètica i el context econòmic.

El Senat s'avança així en aquest inici de curs parlamentari, perquè el Congrés, que va celebrar un ple extraordinari a l'agost per a convalidar tres decrets llei i aprovar sengles lleis, no preveu reunir aquesta setmana a la junta de portaveus i la primera sessió plenària no arrancarà fins dimarts 13 de setembre.

Aquest debat sobre l'energia, el segon entre Sánchez y Feijóo després del que van protagonitzar el passat mes de juny, va ser reclamat pel president del PP, però la primera reacció del govern espanyol va ser remetre's a les sessions de control del Senat. No obstant això, Sánchez va acabar acceptant l'envit i la setmana passada va demanar comparéixer en la Cambra Alta per a "informar sobre el Pla d'estalvi i gestió energètica i la perspectiva territorial, així com del context econòmic i social d'aquest".

Un debat més enllà de l'estalvi energètic

Per tant, el debat no es limita al decret llei de mesures d'estalvi energètic que es va votar ja en el Congrés, sinó que inclou el disseny d'aquest Pla de Contingència més ampli que el govern espanyol ha d'enviar a Brussel·les, així com una anàlisi del context econòmic del país.

Segons l'organització del debat, Sánchez no tindrà límit de temps, mentre que cada grup parlamentari disposarà de quinze minuts per a la primera intervenció i cinc per a la segona, a excepció del Mixt, que en compta amb díhuit i sis, respectivament. Se segueix el mateix esquema que es va utilitzar en l'anterior compareixença del cap de l'executiu, celebrada el setembre del 2020 i que es va estendre durant quasi sis hores.

Com si tornaren els temps del bipartidisme, el debat se centrarà en els líders dels dos grans partits, perquè Vox i Ciutadans no poden comptar amb els seus i manquen de grup propi, amb el que han de repartir el temps amb altres partits. Pitjor ho té Unides Podemos, que no hi intervindrà, atés que no compta amb senadors.

Vesprada de dimarts

El president del Senat, Ander Gil, ha traslladat als grups parlamentaris la necessitat que aprofiten aquesta oportunitat per a oferir "un debat útil i en positiu", allunyat de tacticismes. "El més important no és el temps d'intervenció, sinó les propostes", va afirmar dilluns en una entrevista en TVE.

El debat ocuparà tota la vesprada del dimarts, ja que no hi haurà sessió de control, preguntes i tampoc interpel·lacions. El ple del Senat continuarà dimecres, amb l'aprovació de dos projectes de llei que es debatran aquesta setmana en ponència: un projecte de llei de creació i creixement d'empreses i una proposició de llei orgànica de modificació del Codi Penal en matèria d'imprudència en la conducció de vehicles de motor o ciclomotor.

També et pot interessar

stats