Azuliber, de Pamesa Cerámica, para la producció pel preu del gas i presenta un ERTO per a 117 persones

L'empresa explica la decisió en la "insostenible" situació actual, ocasionada pels elevats preus del gas, i la incertesa reguladora

Imatge d'una empresa del sector taulelller a la Comunitat Valenciana
Imatge d'una empresa del sector taulelller a la Comunitat Valenciana

L'empresa Azuliber, un dels principals productors d'argila atomitzada, matèria primera utilitzada per a la producció de taulells i rajoles ceràmiques a Castelló, adquirida pel Grup Pamesa al setembre de 2021, ha comunicat el cessament total de la seua producció, amb la consegüent aplicació d'un ERTO per causes productives i organitzatives, juntament amb la parada de les seues plantes de cogeneració d'alta eficiència. L'empresa dona treball a 117 persones.

L'empresa ha explicat en un comunicat que la decisió obeeix a la "insostenible" situació actual, ocasionada pels elevats preus del gas, al que s'uneix la incertesa reguladora. De fet, ha detallat que durant l'estiu ha enviat tres escrits que no han rebut resposta ni accions, fet que finalment ha portat a l'empresa a prendre decisions "que mai haguera desitjat".

En concret, el passat 11 d'agost Azuliber va enviar un escrit dirigit a l'adreça de l'IDAE, amb còpia a la ministra d'Indústria, a la ministra de Transició Ecològica, al president de la Generalitat i al conseller d'Hisenda, en el qual mostrava la seua "preocupació" sobre el moment que travessava el sector ceràmic de Castelló. El dia 19 d'agost va remetre novament un escrit als mateixos destinataris juntament amb els alcaldes de Vila-real, Onda, Almassora i l'Alcora després de l'"agreujament" d'aquesta situació. I el 26 d'agost va tornar a enviar un escrit als mateixos destinataris plantejant la necessitat d'actuar "per a evitar aturs d'activitat", i es va desatendre novament la seua demanda, segons l'empresa.

Pel que fa al preu del gas, ha detallat que en l'últim any el cost d'atomitzat d'una tona (Tn) d'argila ha augmentat en un 1.047 %, "totalment inassumible" per al sector. És per això que, segons diuen, no tenen més remei que escometre mesures de reestructuració organitzativa consistents a aplicar un ERTO en la planta de producció d'atomitzat d'Azuliber.

La Generalitat diu que està al costat del sector tauleller

A la pregunta sobre el tema, el conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha defensat que les administracions han de treballar al costat de les empreses i fer un esforç suplementari davant aquesta realitat.

"La Generalitat està al costat de les empreses taulelleres, negociant amb el govern d'Espanya per un tracte just en la producció d'energia, i al costat també dels milers de treballadors", ha defensat. Espanya ha remarcat que la Generalitat al·legarà al decret de gasointensives que treballa el govern espanyol perquè hi haja "un tracte just" a les empreses taulelleres i ceràmiques de Castelló. Ha afegit que venen mesos difícils, però ha reiterat que la Generalitat està bolcat en ajudar en aquesta situació.

També et pot interessar

stats