El preu de la gasolina torna a caure i assoleix els nivells d'abans de la guerra d'Ucraïna

El preu dels combustibles cau per damunt de l'1% durant l'última setmana

El preu de la gasolina encadena la seua sisena setmana consecutiva de descensos
Sisena setmana de descensos del preu de la gasolina / A. Perez Meca (Europa Press)

Continua la tendència a la baixa en el preu mitjà dels carburants, amb el litre de gasolina a 1,565 euros i el de gasoil a 1,643 euros, un 1,57% i un 1,08% menys respecte a la setmana anterior.

D'aquesta manera, la gasolina encadena la sisena setmana consecutiva de descensos i recupera nivells similars als previs a la invasió russa d'Ucraïna, quan el preu mitjà era d'1,559 euros el litre. Mentrestant, el preu del dièsel ha baixat per novena setmana seguida, i encadena descensos des de finals d'octubre, tal com indiquen les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollits per Europa Press.

Lluny dels preus de l'estiu

Després de les últimes caigudes, els preus dels dos carburants es mantenen lluny dels màxims que van tocar a l'estiu, quan al juliol la gasolina va arribar a costar 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros el litre. De fet, el preu mitjà de la gasolina aquesta setmana és el més baix des de començaments de febrer, mentre que en el cas del dièsel cal remuntar-se fins a abril per a trobar un registre inferior.

A conseqüència d'aquesta situació, el govern espanyol ha decidit eliminar la bonificació generalitzada al combustible per a l'any 2023 i només es mantindrà per al col·lectiu de professionals, que inclou transportistes, agricultors, navilieres i pescadors. D'aquesta manera, el descompte de 20 cèntims desapareixerà el pròxim 1 de gener per als clients particulars.

El litre de gasolina i gasoil, més car que fa un any

Sense tindre en compte la subvenció, el preu del litre de gasolina és un 5,81% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil el preu és un 21,97% superior, xifres que es registren en un context de preus elevats del cru marcats per la guerra a Ucraïna. Així, aquest dijous el barril Brent, de referència a Europa, cotitzava al voltant dels 82,4 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava entorn dels 77,1 dòlars.

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 i sense tindre en compte la subvenció, es manté a Espanya per davall de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,637 euros el litre, i pel de l'Eurozona, amb un preu mitjà d'1,676 euros.

En el cas del dièsel, el preu a Espanya és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,722 euros, i també per davall del de la zona euro, amb un preu d'1,73 euros.

També et pot interessar

stats