Crida pel Finançament emplaça a la "mobilització activa" contra "l'espoli" de l'Estat a la Comunitat Valenciana

La plataforma amenaça amb una "gran mobilització" a la tardor similar a la manifestació massiva de fa quatre anys

Imatge de la concentració de la Crida pel Finançament davant de les Corts
Imatge de la concentració de la plataforma Crida pel Finançament davant de les Corts / Teresa Pitarch (À Punt NTC)

Crida pel Finançament, la plataforma que agrupa diverses entitats, sindicats i organitzacions polítiques valencianes, ha emplaçat les institucions i la ciutadania a sumar-se a la "mobilització activa" contra la situació "d'espoli, infrafinançament i falta d'inversions que pateix la Comunitat Valenciana de manera secular".

Coincidint amb el quart aniversari de la manifestació del 10 de juny de 2017, que va reunir milers de persones per a exigir un canvi del model de finançament autonòmic, la plataforma ha presentat un manifest davant les Corts convocant tots els agents polítics, institucionals i socials a una "mobilització social transversal, decidida, valenta i continuada en el temps que obligue l'Estat a negociar per a aconseguir la sobirania fiscal i una hisenda pròpia que pose fi a l'actual situació i amb totes les promeses incomplides dels últims anys".

La plataforma no descarta convocar una "gran mobilització" a la tardor, com la de fa quatre anys "si totes les entitats ho acorden col·lectivament", segons ha explicat el seu portaveu, Vicent Mauri.

Per a Mauri, és el moment de "fer un pas avant" per a organitzar i "empoderar el poble valencià" amb l'objectiu de "repensar la manera d'encarar la negociació amb el govern de l'Estat" i "acabar amb el filibusterisme que caracteritza la resposta dels diferents governs espanyols a les legítimes reivindicacions de la societat valenciana". "Es necessita més que promeses i bones paraules", ha advertit.

Un dèficit d'inversió pública del 19%

En el manifest llegit aquest dijous s'indica que "ens trobem en una situació social i econòmica molt delicada, amb un present sense les eines necessàries per a revertir l'empobriment col·lectiu i les conseqüències en amplis sectors" de la ciutadania valenciana.

Durant tot el segle XX, precisa el text, "hem patit un dèficit en inversió pública que se situa en el 19%, per davall de la societat espanyola" i "l'única via possible per a compensar aquest infrafinançament ha sigut el recurs del deute públic, que ha acabat convertint-se en una llosa superior als 50.000 milions d'euros i que obliga a destinar el 25% dels ja escassos recursos disponibles per a la seua amortització".

Tant en la passada legislatura com en l'actual "s'ha avançat de manera important en l'àmbit social i polític en la presa de consciència del problema", reconeix el manifest que, no obstant això, considera insuficients els progressos.

La solució, segons apunta, "requereix la voluntat popular i política suficient per a poder remoure estructures jurídiques, polítiques i econòmiques molt assentades des de fa massa temps en una realitat que, malgrat l'aparença de normalitat, amaga una enorme injustícia de la qual el poble valencià és víctima".

També et pot interessar

stats