La confirmació dels assassinats a Bilbao i Toledo eleva a 48 les víctimes de violència masclista enguany

A més, a Madrid, un home de 37 anys ha sigut detingut després de matar a punyalades la filla de l'exparella, de 20 anys, i que tenia ordes d'allunyament tant de la mare com de la filla 

El 016 és el número d'atenció gratuïta a víctimes de mals tractes per violència de gènere
El 016 és el número d'atenció gratuïta a víctimes de mals tractes per violència de gènere / À Punt NTC

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat aquest dijous la naturalesa masclista dels assassinats de dues dones a Bilbao i Toledo comesos aquesta setmana, amb la qual cosa ja són 48 les dones que han mort a les mans de les seues parelles o exparelles des de principi d'any; 1.181 des de 2003.

El primer d'aquests assassinats es va cometre dimarts passat 27 de desembre, quan un home de 45 anys va apunyalar la seua parella de la mateixa edat en el bar que regentaven junts a Bilbao. L'endemà al matí va telefonar a la Policia Municipal per a confessar el crim, i després el detingueren. Segons ha confirmat en Twitter la Delegació del Govern, la víctima no tenia fills menors d'edat i contra el presumpte agressor constaven denúncies prèvies per violència de gènere. El detingut tenia antecedents de violència masclista del 2009 respecte a la víctima. Però un jutjat de Móstoles (Madrid) va cancel·lar l'ordre de protecció i les mesures cautelars, per la qual cosa ara estaven inactives.

El segon cas és el d'una dona de 34 anys a qui a penes li quedava una setmana per a donar a llum, i el bebé també ha mort. L'exparella de la víctima, que tenia dos fills menors d'edat, la va apunyalar dimecres passat 28 de desembre a Escalona (Toledo). Contra ell també hi havia denúncies prèvies per maltractaments. Aquest últim assassinat suposa també un augment dels menors orfes per violència de gènere, que ascendeixen a 38.

La recta final de 2022 s'ha consolidat com el pitjor període de l'any en termes de violència masclista. En les últimes hores, dues dones han sigut assassinades per homes amb antecedents per maltractaments, que havien sigut objecte de mesures cautelars respecte de les víctimes.

Mata la filla de l'exparella a Madrid

Sense temps per a digerir el cas, s'ha conegut un segon homicidi que també va tindre lloc dimecres. Un home de 37 anys ha sigut detingut després de matar a punyalades la filla de l'exparella, de 20 anys, sobre les quals tenia una orde d'allunyament, a un domicili del districte madrileny de Puente de Vallecas. Després ha intentat suïcidar-se amb l'arma blanca. Els serveis d'emergències han intervingut alertats pel veïnat. En arribar-hi han trobat el cos de la jove sobre un llit, on feia diverses hores que era morta, segons informa Emergències Madrid.

L'home ha rebut assistència sanitària per talls al coll, el tòrax i l'abdomen, i ha sigut traslladat en estat greu a l'Hospital 12 d'Octubre, on està ingressat sota custòdia policial acusat de l'homicidi. La seua vida no corre perill, segons apunten les fonts sanitàries consultades per Efe.

Sobre ell pesaven dos ordes d'allunyament que li impedien aproximar-se a la víctima i a sa mare, que va ser la seua parella i que ha sigut informada de la situació per una psicòloga de Samur-Protecció Civil i agents de la Policia.

L'home mantenia una relació amb la víctima, sobre la qual tenia una ordre d'allunyament, igual que amb la seua mare, segons ha avançat Vozpópuli i han confirmat fonts policials. Els agents van trobar en l'habitatge, que era d'un amic amb el qual vivia des de fa un temps, diverses cartes en les quals es reflectia la relació que existia entre agressor i víctima.

Desembre trenca els registres de violència masclista

Els dos homicidis tan tingut lloc l'endemà de la mort d'una dona, presumptament a mans del marit, en un bar de Bilbao, en un desembre que s'ha consolidat com el mes amb més víctimes de violència de gènere d'aquest 2022. En cas de confirmar-se l'homicidi d'Escalona com a crim masclista i el de Madrid com violència vicària, en serien ja deu, les víctimes de violència de gènere en el mes i 48 enguany.

El 016, un telèfon que salva vides

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents. No deixa rastre en la factura, però cal esborrar-lo del llistat de telefonades recents. També poden adreçar-se al correu 016-online@igualdad.gob.es o via WhatsApp, en el número 600 000 016. Els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d'emergència, es pot telefonar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i, en cas de ser impossible realitzar una crida, es pot recórrer a l'aplicació ALERTCOPS, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la Policia amb geolocalització.

També et pot interessar

stats