Batet apel·la a la unitat que va forjar la carta magna perquè els parlamentaris rebaixen la crispació

La presidenta del Congrés ha instat els polítics a utilitzar la paraula per a "construir" i no per a "ofendre", durant l'acte de commemoració del 44é aniversari de la Constitució

En imatge, l'acte en commemoració de la Constitució davant el Congrés
En imatge, l'acte en commemoració de la Constitució davant el Congrés / Kiko Huesca (Efe)

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha apel·lat a la unitat de la societat i als acords de la Constitució, que són "expressió de la voluntat popular" en la commemoració del 44é aniversari de la Constitució, durant la qual ha instat també els parlamentaris a respectar i no ferir la ciutadania en els debats a les cambres.

"La ciutadania espera dels representants que la paraula s'utilitze per a argumentar, no per a ferir; per a proposar, no per a ofendre; per a construir, no per a escarnir. A les nostres mans està no defraudar aquesta confiança", ha manifestat en l'acte que s'ha celebrat a les portes del Congrés, davant el president Pedro Sánchez, els caps de les diferents autonomies i altes autoritats de l'Estat.

La celebració ha estat marcada per l'absència de representants de formacions independentistes com ERC o EH Bildu, però també dels presidents d'Aragó i Castella-la Manxa, els barons socialistes més crítics. "Ells s'ho perden", ha manifestat el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

"Les institucions es nodreixen de la confiança de la ciutadania. Mantindre'n el prestigi, la credibilitat, el regular funcionament... exigeix un lleial compliment per part de tots", ha emfatitzat Batet, en referència a l'augment de la crispació política, que en les últimes setmanes ha viscut els moments de màxima degradació de la legislatura en els insults personal a la ministra d'Igualtat Irene Montero. La reacció de la ministra, acusant el conjunt del PP de patrocinar la cultura de la violació, no va ajudar a reconduir la crisi.

Aplaudiments a la presidenta del Congrés després del discurs en l'acte de commemoració de la carta magna
Aplaudiments a la presidenta del Congrés després del discurs en l'acte de commemoració de la carta magna / Kiko Huesca (Efe)

Pedro Sánchez (PSOE) acusa el PP de situar-se fora de la Constitució

Però tot i la crida de Batet, amb les eleccions a la vista, la temptació de temperar els discursos era massa gran i els partits no han perdut l'oportunitat de continuar estirant la corda en l'efemèride. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat "l'oposició conservadora" de situar-se "fora" de la Constitució i ha instat el PP a complir amb la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que obstaculitza des de fa quatre anys, en contra del que marca la carta magna. Per això s'ha negat a acceptar-los les "lliçons de constitucionalisme".

Feijóo (PP) insta els votants del PSOE a rebel·lar-se

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha apel·lat els votants del PSOE a deixar arrere "l'amenaça" que, al seu juí, suposa la necessitat del govern de Pedro Sánchez del suport puntual de formacions independentistes, que en la seua opinió està obrant acords que "voregen" la carta magna, com la reforma del codi penal "a la carta" dels condemnats pel procés independentista de Catalunya. L'argumentari l'han reproduït alguns barons populars i l'ha pujat un escaló la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Ayuso, que ha denunciat presumptes maniobres per a canviar la Constitució "per la porta de darrere".

Arrimadas (Cs) vol amputar la referència a les nacionalitats

Modificar-la: ho ha reclamat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, però a fi d'eliminar les referències a les nacionalitats que, al seu juí, fomenten les desigualtats entre territoris. Segons Arrimadas, així el text estarà més protegit.

Yolanda Díaz (UP) aposta per "eixamplar" els drets de la carta magna

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, considera per contra que és temps de "fer valdre" la Constitució com una conquesta de la classe treballadora i ha apostat per "eixamplar la democràcia" ampliant els drets reconeguts, perquè la "Constitució arribe a les cases", amb millors salaris i llocs de treball, una xarxa de cures digna i una sanitat i educació "de qualitat".

L'estat del benestar també l'ha reivindicat la presidenta del Congrés com una de les conquestes determinants dels 44 anys d'història del text constitucional, recordant el sistema nacional de salut o l'educació pública, que ha permés dos joves lleonesos per a convertir-se en astronautes dins el programa especial europeu.

També et pot interessar

stats