El PSPV salva part del cinturó roig de València, però sols governarà tres de les dotze ciutats grans

Els socialistes perden més d'un centenar de regidors respecte del 2019 i places clau com Elx, Castelló de la Plana, Torrent o Xirivella

Així queden els tres ajuntaments valencians més grans que governarà el PSPV i el mapa de les eleccions municipals
Així queden els tres ajuntaments valencians més grans que governarà el PSPV i el mapa de les eleccions municipals / Marta Galindo

Nit molt agra per al PSPV la del 28 de maig. A pesar d'haver millorat els resultats obtinguts fa quatre anys en les eleccions a la Generalitat —un 28,3% ara per un 23,9% el 2019— el creixement experimentat per la candidatura de Ximo Puig es queda curt per a parar la nova majoria de les dretes. El Partit Popular els ha avançat com el partit més votat tant a escala autonòmica com municipal, i a més els desallotgen del govern valencià davant la impossibilitat de reeditar un tercer Botànic, perquè els socis de l'executiu tripartit no sumen. Així, tornen a liderar l'oposició després de huit anys al capdavant de la Generalitat.

En l'àmbit local, els resultats per als socialistes tampoc són falaguers. És cert que ara han aconseguit més sufragis (uns 14.000 més) si comparem en els comicis de fa quatre anys, però aquest suport extra no es tradueix en un percentatge millor de vot ni en més regidors rojos. Ben al contrari, perden quasi punt i mig fins a quedar-se en un 30%, a cinc punts del PP, i també es deixen pel camí més d'un centenar de representants en els ajuntaments.

L'avanç de la marea popular torna a tenyir part del mapa de blau i fa recular els socialistes en places clau. Així, perden ajuntaments molt importants com Elx, Torrent o Castelló de la Plana. De fet, de les dotze grans ciutats de més de 60.000 habitants, el PSPV només ha assegurat les alcaldies en tres. I només en una, Paterna, han aconseguit majoria absoluta. El fins ara alcalde, Juan Antonio Sagredo, ha arrasat amb un resultat aclaparador, catorze regidors que li permetran governar en solitari i que el converteixen de facto en el principal baró socialista local de tota la província de València. A Gandia, el candidat José Miguel Prieto ha tret dotze edils, els mateixos que Darío Moreno a Sagunt. Ambdós s'han quedat a les portes de la majoria absoluta, però podran fer-se amb la vareta de comandament si pacten amb alguna formació d'esquerra.

El cinturó roig s'emblaveix

Si s'amplia el focus a les ciutats mitjanes, el retrocés del PSPV també és patent. A banda de l'esmentada Paterna, només han pogut retindre majories absolutes a Petrer i en altres tres feus del cinturó roig de València: Mislata (Carlos Fernández Bielsa), Burjassot (Rafa Garcia) i Aldaia (Guillermo Luján). L'onada de les dretes ha causat dues baixes rellevants en l'històric cordó d'ajuntaments socialistes que envolten la capital: Torrent i Xirivella. En el primer, Jesús Ros ha situat el PSPV com el partit més votat, però els deu regidors obtinguts no són suficients per a resistir l'assalt de PP i Vox, ni tan sols amb la suma de la coalició Compromís - Unides Podem - Esquerra Unida. Al segon, la vara de comandament també quedarà en mans conservadores perquè el socialista Michel Montaner, que quedarà com exalcalde, no ha pogut imposar-se a l'envit de les dretes.

La cara en aquest escenari negre per al PSPV la posen les victòries importants aconseguides en altres urbs mitjanes de l'àrea metropolitana de València amb tradició socialista. Així, els de Ximo Puig mantenen les majories absolutes a Silla i Picanya, i també salven bastions com Alaquàs, Catarroja, Paiporta, Quart de Poblet, Picassent o Sedaví. Per contra, hi ha davallades significatives a Montcada o Benetússer, encara que els socialistes podrien conservar el govern local si pacten en altres forces. A Albal, on han empatat en regidors amb el PP, el bloc de dretes s'imposa i provoca un tomb electoral.

Una de freda i una de calenta

Al llarg del territori valencià, el PSPV aconsegueix amarrar places clau per al partit com Alcoi, Elda o Vila-real, però en tots perd suports i necessitarà tancar acords amb altres partits per a governar. El mateix ocorre a Dénia, Sueca i Villena, mentre que a la Vall d'Uixó, Xàbia i Vinaròs resisteixen. Entre els triomfs per al PSPV aquest 28M destaquen les majories absolutes de Cullera, on l'alcalde Jordi Mayor es manté amb catorze regidors. També la de Novelda, amb la candidatura capitanejada per Fran Martínez, que s'enforteix en sumar dos edils, fins als tretze. I a Riba-roja de Túria l'alcalde Robert Raga resisteix amb els onze que tenia de la legislatura anterior. A l'Alfàs del Pi, Vicente Arques ha obtingut una altra victòria aclaparadora, amb 16 dels 21 escons del consistori.

El contrapés són les pèrdues. Entre els consistoris més rellevants que agreugen la sagnia socialista destaquen Borriana, on un pacte entre PP i Vox donaria l'alcaldia al popular Jorge Monferrer, o la Vila Joiosa, on els de Carlos Mazón arrabassen l'alcaldia al socialista Andreu Verdú després de huit anys. El PSPV tampoc aconsegueix retindre altres poblacions mitjanes com Benicarló, Almassora, Algemesí o Sant Joan d'Alacant.

També et pot interessar

stats