El PP guanya les eleccions autonòmiques i Mazón podrà governar amb Vox

Els populars tornaran al Palau de la Generalitat després de huit anys en l’oposició, mentre que Ciutadans i UP-EU desapareixen de l'hemicicle valencià

Carlos Mazón i María José Catalá celebren els resultats electorals
Carlos Mazón i María José Catalá celebren els resultats electorals / PPCV

Nit d’infart en les eleccions autonòmiques més disputades dels últims anys, amb un resultat contundent. El Partit Popular guanya clarament els comicis celebrats aquest diumenge, 28 de maig, i podrà governar amb un possible pacte amb Vox. El partit que encapçala Carlos Mazón, fins ara president de la Diputació d'Alacant, ha obtingut 40 diputats i diputades, més del doble que en les eleccions de 2019 —quan en va aconseguir 19— i aconsegueix el seu millor resultat electoral en els últims huit anys. 

Resultats de les eleccions autonòmiques amb un 96% escrutat
Resultats de les eleccions autonòmiques amb un 96% escrutat / À Punt NTC

El PP tornarà al Palau de la Generalitat després de huit anys en l'oposició i Mazón es convertirà en el primer president popular des d'Alberto Fabra —número 1 a les Corts en la llista de Castelló—, que va perdre les eleccions de l'any 2015 contra Ximo Puig. El candidat popular ha agraït el suport de col·laboradors i votants, i en especial ha agraït al PP i als seus militants i simpatitzants que "des de fa temps" han aconseguit aquest resultat. "Gràcies per haver fet possible el canvi", ha remarcat. Mazón ha confirmat que presentarà la seua candidatura a la presidència de la Generalitat. "Aquest partit vol unir a tots i som perfectament conscients del repte que tenim al davant", ha afirmat.

Qui també irromp amb força en l'hemicicle de les Corts és Vox, que eleva la presència amb 13 escons i passarà a ser la quarta força a l'hemicicle. El partit va entrar en les institucions per primera vegada el 2019, amb deu escons, liderat per José María Llanos. Ara, Carlos Flores ha convençut l'electorat i podria utilitzar aquest avantatge per a exigir al Partit Popular certes condicions per tal de donar-li suport en un possible govern. El candidat a la presidència de la Generalitat ha remarcat que la seua formació treballarà perquè la Comunitat Valenciana tinga una alternativa i per a revertir les polítiques del Botànic.

Els partits que formaven el pacte del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida— no han aconseguit els vots suficients per a revalidar un tercer govern de coalició, principalment per la debacle d'UP-EU, que desapareix de l'hemicicle valencià. A pesar d’haver obtingut 31 escons, quatre més que el 2019, la formació liderada per Ximo Puig no podrà revalidar la presidència a la Generalitat. Puig ha comparegut envoltat del seu equip i ha agraït el treball i l'esforç de col·laboradors i electors. Ha felicitat públicament el PP per la victòria i també a tots els "nous alcaldes i alcaldesses" de la Comunitat Valenciana, en especial als del PSPV que han revalidat el càrrec. En la intervenció, ha defensat el treball fet a partir de la complicada situació que es van trobar huit anys abans. "Hui tenim una societat ben distinta", ha resumit.

En canvi, mals resultats per a Compromís en la primera prova de foc en la nova etapa post Mònica Oltra, que passa de 17 escons el 2019 a 15. El candidat a la presidència de la Generalitat Joan Baldoví ha felicitat Mazón i li ha dit que tindrà en la seua formació “una oposició ferma, responsable, útil i corretjosa”. “Els ciutadans han decidit on posaven a cadascú. Nosaltres som demòcrates i acceptem sempre el veredicte dels ciutadans. Des d’aquest moment comencem a treballar per a recuperar la confiança dels ciutadans. Recordeu: treballar, persistir i esperar. Tornarem”, ha dit. 

Ciutadans i UP-EU, fora de l’hemicicle

Tal com avançaven les enquestes, el gran damnificat dels comicis ha sigut Ciutadans, que ha passat de ser la tercera força a les Corts amb 18 diputats i diputades a desaparéixer del parlament valencià. La candidata Mamen Peris s'ha mostrat "orgullosa" dels valents que s'han presentat per Ciutadans. "Els resultats no són bons i demà és dia de reflexió. Estaré a Madrid en el comité permanent nacional", ha manifestat.

La gran sorpresa ha sigut la desaparició de l’hemicicle d’Unides Podem - Esquerra Unida, que perd els huit escons que tenia. L'aspirant Hèctor Illueca també s'ha mostrat decebut pels resultats: "Ens ha perjudicat el clima de conflicte que es viu des de fa dos mesos en l'àmbit estatal."

També et pot interessar

stats