El PP guanya les eleccions i governaria la Generalitat i les tres capitals, segons el sondeig de GAD3

Necessitaria el suport de Vox per a governar la Generalitat i els ajuntaments de València i Castelló de la Plana. A Alacant el PP podria governar en solitari

Sondeig GAD3 autonòmiques
Sondeig GAD3 autonòmiques / À Punt NTC

El Partit Popular és la força més votada a la Comunitat Valenciana en les eleccions autonòmiques, segons el sondeig de GAD 3 per a À Punt i Forta, que li atorga el 34% dels vots i entre 37 i 38 diputats a les Corts. En són entre 18 i 19 més dels que va traure el 2019; és a dir, quasi el doble, i pràcticament la totalitat dels escons que deixa sense ocupar Ciutadans, que perd els 18 que tenia i es queda sense representació parlamentària, en obtindre només el 2% dels vots.

Vox seria la tercera força més votada i aconseguiria entre 13 i 14 escons, entre 3 i 4 diputats més que fa quatre anys, en recollir el 12,7% dels vots. Així, Carlos Mazón podria formar govern a la Generalitat amb el suport de la formació d'ultradreta.

En segon lloc, amb el 30% dels vots, quedaria el PSPV, que millora el resultat de fa quatre anys i obté entre 31 i 33 escons, entre 4 i 5 més que el 2019. Compromís perd força i passaria dels 17 diputats que té ara a tindre'n entre 12 i 14 diputats, en reduir-se el percentatge de vot del 16,5% al 13,4%.

Unides Podem - Esquerra Unida superaria la barrera electoral amb un 5% justet i entraria a les Corts, però perdent cinc dels diputats que té actualment i passant-ne de 8 a 3.

El sondeig de GAD3, no obstant això, descarta una possible reedició del Botànic, que no arribarien a un majoria ni en el millor dels escenaris.

La dreta obté la majoria a les tres capitals i l'esquerra només té alguna opció a Elx

El PP tornaria governar en l'Ajuntament de València, amb el suport de Vox, amb només un regidor de distància del bloc d'esquerra. Milloraria els resultats i tornaria a governar a Alacant i podria fer-ho en solitari. A més, recuperaria l'Ajuntament de Castelló de la Plana amb el suport de la formació d'ultradreta, segons avança el sondeig.

Ciutadans es quedaria fora a les quatre grans ciutats de la Comunitat Valenciana i Unides Podem - Esquerra Unida només entraria a Alacant.

El PP guanya en l'Ajuntament de València i podria governar amb el suport de Vox

Sondeig GAD3 València
Sondeig GAD3 València / À Punt NTC

El Partit Popular és la força més votada en l’Ajuntament de València, segons el sondeig de GAD3 per a À Punt i Forta, que li atorga el 35% del suport i entre 13 i 14 regidors al consistori de la capital. Són entre 5 i 6 edils més que els 8 que va obtindre el 2019. 

La candidata popular María José Catalá podria governar si aconsegueix formar govern amb Vox, que obtindria 4 regidors i el 12% dels vots, prou per a obtindre la majoria absoluta que, a l'Ajuntament de València, se situa en 17 regidors.

En segon lloc, quedaria Compromís que, amb el 22% dels vots, obtindria 8 regidors, 2 menys que en les darreres eleccions municipals, i, en tercer lloc, el PSPV-PSOE, amb el 21% dels sufragis i entre 7 i 8 edils. 

Segons aquesta enquesta, Ciutadans, amb el 2% dels vots, i Unides Podem - Esquerra Unida, amb el 4%, es quedarien fora de la corporació municipal perquè no superarien la barrera electoral del 5%.

El PP millora els resultats i mantindria el govern de l’Ajuntament d’Alacant 

Sondeig GAD3 Alacant
Sondeig GAD3 Alacant / À Punt NTC

Segons el mateix sondeig, el PP seria la força més votada a la ciutat d’Alacant amb el 43% dels vots, que li atorgarien entre 13 i 14 regidors, entre 4 i 5 més que en les darreres eleccions, i frega la majoria absoluta, que se situa en 15 edils.

El PSPV-PSOE seria, amb el 25% del suport, la segona força més votada i obtindria 8 regidors, un menys que en les passades eleccions. Estaria seguit de Vox, que obtindria 4 regidors amb el 14% dels vots, i duplicaria la representació aconseguida en els comicis anteriors.

Per la seua banda, Compromís, amb el 9% dels vots, mantindria els 2 regidors i podria sumar-ne un.

Unides Podem-Esquerra Unida superaria la barrera del 5%. Obtindria un regidor i en perdria un. Lluny de superar-la, amb un 1% dels vots, Ciutadans, fins ara en l’equip de govern, es quedaria fora de l’hemicicle alacantí.

Els populars podrien governar a Castelló de la Plana

Sondeig GAD3 Castelló
Sondeig GAD3 Castelló / À Punt NTC

El PP també guanyaria les eleccions a Castelló de la Plana amb el 33% dels vots i entre 10 i 11 regidors, entre 3 i 4 més que en les eleccions del 2019. Segons els resultats de l'enquesta de GAD3, el bloc de dretes podria formar govern si suma amb els 4 edils que aconseguiria Vox amb el 15% del suport, 3 més que la legislatura passada.

Per darrere es quedaria el PSPV-PSOE, que obtindria entre 9 i 10 regidors amb el 30% dels vots. Amb el 10% de suport, Compromís mantindria els seus 3 edils. 

L’eixida d’Unides Podem - Esquerra Unida, que no superaria la barrera del 5% i que perdria els seus 2 regidors, impossibilitaria la reedició del pacte del Fadrell. Amb el 2% dels vots, Ciutadans també quedaria fora.

La majoria absoluta a l'Ajuntament de Castelló de la Plana se situa en 14 regidors.

El PSPV guanya a Elx, però podria perdre el govern

Sondeig GAD3 Elx
Sondeig GAD3 Elx / À Punt NTC

El PSPV guanyaria les eleccions municipals a Elx amb el 37% dels vots i 12 regidors, unes xifres similars a les dels comicis del 2019. Amb tot, podria perdre el govern si no suma els 2 edils necessaris de Compromís que, amb el 6% dels vots, se situaria entre 1 i 2 regidors. La majoria absoluta a l'Ajuntament d’Elx està en 14 regidors,

El PP seria la segona força més votada amb el 33% del suport i 10 edils, un més que en les darreres eleccions municipals. Estaria seguida per Vox que, amb el 14% dels vots i entre 3 i 4 regidors, duplica els resultats del 2019.

Ciutadans, amb un 1% dels vots, desapareixeria de la corporació il·licitana.

També et pot interessar

stats