Pradas defensa que la retallada del 34% en el pressupost de Medi Ambient és “aparent” i no frenarà els projectes

Gestionarà 633,55 milions, setze dels quals es destinaran a les obres posteriors al Xúquer-Vinalopó per a endinsar-se en “la legislatura de l’aigua”

La titular de Medi Ambient i Infraestructures, al centre, mostra una comparativa de les inversions executades enguany i les pressupostades
La titular de Medi Ambient i Infraestructures, al centre, mostra una comparativa de les inversions pressupostades i les executades enguany / Flickr Corts

Les polítiques ambientals i d’infraestructures s’emportaran l’any que ve 633,55 milions d’euros del pressupost de la Generalitat. És quasi un 34% menys del que s’havia destinat enguany i és l’àrea que pateix la retallada més gran dins del Consell, però la consellera Salomé Pradas, titular de l’àrea, assegura que la minva de dotació econòmica no frenarà els projectes, encara més, ha remarcat que s’incrementen partides estratègiques com la de l’aigua i les infraestructures. Des de l’oposició, en canvi, lamenten la reducció dels comptes.

“Farem molt més del que es feia”, assegurava Pradas durant la seua compareixença a les Corts per a explicar el pressupost de l’àrea que gestiona, que comprén iniciatives de medi ambient i aigua, però també d’infraestructures i gestió del territori.

De fet, en la intervenció ha destacat que creixen un 5% les inversions en matèria d’aigua. Bona part d’aquestes, setze milions d’euros, són per a les obres posteriors al transvasament Xúquer-Vinalopó, que portarà aigua a 20.000 hectàrees de cultius de huit municipis del Baix Segura i el Vinalopó, i al qual les administracions van donar l’impuls definitiu el mes passat. “Com va dir Carlos Mazón, aquesta serà la legislatura de l’aigua”, ha apuntat la consellera Pradas.

Gestió forestal i l'Albufera

La gestió forestal s’emportarà 21 milions d’euros dels comptes públics de l’any que ve, mentre que la recàrrega del nivell d’aigua de l’Albufera té una dotació d’1,4 milions. També hi haurà reservats deu milions per a l'impuls de projectes estratègics i es farà una nova planta de recollida selectiva de residus.

Per a la consellera de Medi Ambient, “l’ajust” del pressupost de l'àrea és “aparent” i ha defensat que augmentarà l'any que ve amb romanents de fons europeus i partides sense executar d'un conveni amb el Ministeri de Transports. Pradas argumentava que el Botànic va presentar l’any passat uns comptes “unflats”, que incloïen fons externs de 300 milions d'euros, mentre que el nou Consell de Mazón, que integren el PP i Vox, són uns comptes "realistes".

Deute de 200 milions del ministeri

Pel que fa a les infraestructures finançades íntegrament amb fons de la Generalitat, la consellera ha destacat a les Corts que creixen un 20%. A més, ha lamentat el deute del Ministeri de Transports que s’arrossega i que ha xifrat en 200 milions, segons es va comprometre l’administració estatal a través d’un conveni. “És una autèntica estafa”, retreia Salomé Pradas en referència a l’impagament.

Els comptes confirmen el negacionisme climàtic i suposen una frenada a l'impuls de l'activitat econòmica María José Salvador - PSPV

Des de l’oposició, interpreten la retallada dels fons que gestionarà Medi Ambient i Infraestructures com a una involució. “És una retallada sense precedents”, lamentava la socialista María José Salvador. Ha criticat la baixada “sense pal·liatius” del pressupost en infraestructures, que és “inferior a l'últim pressupost del PP del 2015” i ha afegit que aquests comptes “confirmen el negacionisme climàtic i suposen una frenada a l'impuls de l'activitat econòmica" i ha acusat el Consell de tornar a “les guerres de l'aigua”.

En la mateixa línia es pronunciava Juan Bordera, de Compromís: “No són els pressupostos de l’aigua, sinó que fan aigua. No són els del canvi climàtic, són una destralada al canvi climàtic”, insistia. Des del punt de vista de Bordera, el pressupost de Medi Ambient contempla retallades “criminals”. El diputat de Compromís ha acusat la consellera de ser “ostatge de la ultradreta” que nega l'emergència climàtica i de fomentar “la guerra de l'aigua i la crispació”.

Si al Mediterrani ens convertim en el Carib d'Europa, potser eixim guanyant en el turisme Ana Vega - Vox

Aquestes visions contrasten amb les dels partits del govern. En opinió del diputat popular José Ramón González de Zárate, els del 2024 són uns comptes "realistes" que arriben després de huit anys en què no s'ha fet "res".

La diputada de Vox Ana Bellver ha afirmat que lluitaran per a augmentar la partida de la Federació de Caça i s'ha congratulat que s'haja reduït un terç la partida per a "la falsa emergència climàtica". "Si realment hi ha tanta emergència climàtica", si al Mediterrani "ens convertirem en el Carib d'Europa, potser eixim guanyant en el turisme", ha afirmat la diputada de Vox, que ha agregat que els experts van dir l'any 2000 que l'Antàrtida desapareixeria i encara no ho ha fet.

També et pot interessar

stats