Mazón reclama aigua, finançament just i reconeixement del valencià en el Nou d'Octubre

El cap del Consell admet que hi ha “amenaces a la convivència social” i anuncia que lluitarà contra “els privilegis” de certes regions respectant la Constitució

El president de la Generalitat afronta enguany el primer Nou d'Octubre al capdavant del govern valencià
El president de la Generalitat afronta enguany el primer Nou d'Octubre al capdavant del govern valencià / Flickr Corts

Disposat a reivindicar que se salden els “deutes” que arrossega la Comunitat Valenciana i que passen per l’aigua, el finançament i “el reconeixement de la nostra cultura i la nostra llengua” en referència al valencià i disposat, a més, a governar “sense imposicions ni sectarismes”. És la declaració d’intencions que ha manifestat Carlos Mazón en la primera vegada que viu el Dia de la Comunitat Valenciana com a president de la Generalitat.

En un article d’opinió remés als mitjans de comunicació amb motiu del Nou d’Octubre, el cap del Consell ha recordat la nacionalitat històrica del nostre territori al mateix temps que advertia la postura ferma de la Comunitat Valenciana perquè no prosperen les “amenaces a la convivència social” en una clara referència, encara que sense citar explícitament, a les negociacions per a la conformació d’un govern espanyol de les forces d’esquerres amb una possible llei d'amnistia en l'horitzó. “Espanya travessa un moment polític turbulent”, afirma.

“No permetrem que es consagren privilegis, ni que la igualtat depenga del lloc de naixement”, alerta el cap del Consell en l’article d’opinió. Tot i aquest tarannà reivindicatiu, Carlos Mazón matisa que aquesta “defensa de la nostra terra” la farà “amb lleialtat al projecte comú” i “en el marc de la Constitució”.

Entre el llistat de reivindicacions, el president del govern en detalla tres. “Reivindicarem que se salden els nostres deutes: l'hídric per a regar els nostres camps, el financer perquè l'economia prospere i l’històric perquè es reconega la nostra cultura i la nostra llengua: el valencià”, ha escrit en el seu article. 

Amb aquesta última referència a la nostra llengua, la Generalitat s'endinsa en la línia empresa aquest estiu de reivindicar per al valencià el mateix estatus que per al català arran de la implantació en el Congrés de les llengües cooficials per a les intervencions dels diputats. Una reivindicació que el cap del Consell fa tot just en un Nou d'Octubre que comptarà amb la presència de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en algunes de les celebracions que acollirà València.

Els pares podran triar lliurement l’educació dels fills i la sanitat haurà de ser immediata i no col·lapsada com està ara Carlos Mazón - President de la Generalitat

En un escrit que inicia amb una evocació a Sorolla, tot just en l’any en què la Comunitat Valenciana s’ha bolcat en la celebració del centenari de la mort del pintor, Carlos Mazón es compromet a governar sense imposar res en un article amb constants referències implícites al govern precedent del Botànic.

En aquest sentit, el president de la Generalitat exposa: “Els pares podran triar lliurement l’educació dels fills, la sanitat haurà de ser immediata i no col·lapsada com està ara, els serveis socials han d’atendre els majors i les persones que els necessiten i els joves hem de facilitar-los l’accés a la vivenda”, enumera Mazón després de recordar les mesures fiscals que ha implantat el Consell que presideix per a “alleugerir la càrrega fiscal de treballadors i contribuents” i entre les quals cita la supressió de l’impost de successions i donacions o la congelació de les taxes universitàries, entre d’altres. 

Sánchez, Feijóo i Díaz feliciten la Comunitat Valenciana

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern en funcions, Yolanda Díaz, han felicitat la Comunitat Valenciana amb missatges en el seu perfil d’X.

“Feliç dia a les valencianes i valencians! Talent, emprenedoria, innovació, diversitat i concòrdia construeixen la Comunitat Valenciana com a societat que avança cap a un futur ple de drets i convivència. Bon Nou d'Octubre!, desitja Sánchez en el seu text.

Per part seua, Feijóo ha destacat que hui “celebrem el #9Octubre al costat dels castellonencs, valencians i alacantins orgullosos de la seua identitat, cultura i tradicions. Feliç dia de la Comunitat Valenciana. Feliç 9 d'octubre”.

I Díaz ha escrit un missatge íntegrament en valencià per a desitjar un “Feliç Nou d'Octubre a les valencianes i valencians!” La líder de Sumar afirma que hui se celebra “el dia del País Valencià protegint la seua riquesa cultural, defensant els seus drets i la seua llengua i construint oportunitats perquè puguen desenvolupar els seus projectes de vida sense anar-se”.

També et pot interessar

stats