Mazón acusa el Botànic de deixar "la pitjor herència de qualsevol govern en democràcia"

L'oposició carrega contra el Consell "del desastre" i recriminen al bipartit PP-Vox els atacs al valencià, el "caos" en l'educació i el trencament del consens en violència masclista

La bancada popular aplaudeix el president Carlos Mazón
La bancada popular aplaudeix el president Carlos Mazón / Biel Aliño (Efe)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha debutat aquest dijous en la primera sessió de control ordinària de la legislatura a les Corts. En un debat farcit d'atacs i retrets creuats entre els partits del Consell —PP i Vox— i l'oposició, —PSPV i Compromís—, el popular ha fet balanç des del faristol dels primers mesos al capdavant de l'executiu autonòmic i ha acusat el Botànic d'haver-los deixat "la pitjor herència de qualsevol govern en democràcia a la Comunitat Valenciana en matèria econòmica". Un deute acumulat de 58.000 milions d'euros que "hem d'assumir tots els valencians", la xifra "rècord" de quasi 3.800 milions de dèficit en l'últim any de gestió botànica o percentatges d'execució que no arriben ni a la meitat en fons europeus són alguns dels indicadors que ha enumerat, de carrereta, per a justificar les seues crítiques. "Estem en situació crítica i tots els valencians correm el gravíssim risc d'haver de tornar l'aborronadora xifra de 2.800 milions d'euros a Europa", ha assegurat.

Mazón ha aprofitat la pregunta del síndic del PP, Miguel Barrachina, per a enorgullir-se de les rebaixes fiscals aprovades pel Consell i criticar el llegat del Botànic.  Així, ha llançat tota una bateria d'acusacions al PSPV i Compromís per l'herència rebuda després dels huit anys de gestió i les "sorpreses" que s'han trobat cada dia des que van posar un peu al Palau de la Generalitat. "Una magnífica herència —ha ironitzat— que assumim amb responsabilitat". Precisament la participació dels populars en el control al govern és una de les novetats aquesta legislatura, a diferència de les dues anteriors en què els socialistes renunciaren a interpel·lar l'expresident Ximo Puig per ser el principal partit en el Consell. Ara el PP, el soci de més pes en l'executiu, sí que ho fa i donarà habitualment el tir d'eixida als debats per ser la formació majoritària a la cambra autonòmica.

Barrachina ha obert la sessió amb una dura intervenció centrada a carregar contra els dos partits de l'oposició, als quals ha acusat d'executar un "boicot programat" amb cessaments anticipats en Educació. A diferència d'això, ha contraposat l'actuació "sensata" del PP, que "sense sectarisme ha mantingut en llocs de responsabilitat en matèria d'emergències i incendis càrrecs anteriors", en referència a l'exsecretari autonòmic de Seguretat, el socialista Josep Maria Àngel. També ha lamentat que la Comunitat Valenciana haja passat de ser "la terra de les oportunitats" a "la terra de les cues" en sanitat, dependència, violència contra la dona, educació o deute.

Un govern "encadenat" a la ultradreta

La part més tensa del debat ha arribat amb les interpel·lacions de l'oposició. La presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox), ha hagut d'intervindre en diverses ocasions per a demanar silenci mentre Mazón responia les qüestions plantejades per PSPV i Compromís. Els dos exsocis del Botànic han llançat crítiques contundents contra els primers mesos de gestió de l'executiu Mazón, que han qualificat de "govern de la vergonya" i "del desastre". També han lamentat que estiga "encadenat" a la ultradreta de Vox, que els blanquegen i hagen fet seus tots els plantejaments negacionistes i que hagen permés trencar el consens sobre la violència de gènere. El president Mazón els ha replicat que el govern PP-Vox és "el que han votat majoritàriament els valencians".

La portaveu dels socialistes, Rebeca Torró, ha denunciat, en primer lloc, que el PP utilitze la sessió de control per a fer-se un "bany i massatge, com el que li feia Blasco a Camps". I ha resumit les primeres setmanes del govern bipartit així: "Han generat un caos en el sistema educatiu només arribar i han deixat clar que treballen amb un full de ruta per a fer negoci en la sanitat. I ara tenim un Consell que nega el canvi climàtic, practica el sectarisme cultural i ataca el valencià". Torró ha negat la radiografia demolidora que ha fet Mazón sobre l'estat de la hisenda pública: "Sap que ha rebut una Generalitat preparada per a encarar els grans reptes de futur. Durant els últims huit anys hem alçat la hipoteca reputacional que heretàrem de vostés", li ha amollat. Després, ha tornat a posar damunt la taula els cinc pactes estratègics que li va oferir l'expresident Puig en la sessió d'investidura per a blindar la lluita per la igualtat i contra la violència masclista, qualitat democràtica, energia i canvi climàtic, mantindre l'estat del benestar i protegir la cultura i la llengua valencianes.

En el seu torn, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha reclamat a Mazón una remodelació "necessària" del que ha definit com "la banda de l'empastre". Ha carregat especialment contra el vicepresident primer i conseller de Cultura, l'extorero Vicente Barrera, a qui ha acusat d'estar "únicament preocupat pels bous" i de dir "despropòsits" sobre el valencià, "una llengua que ni parla, ni estima, ni respecta". També ha tingut paraules per al titular d'Educació, José Vicente Rovira, de qui ha opinat que és "el pitjor conseller de la història per al pitjor començament de curs de la història", en referència a les múltiples incidències que han esguitat les adjudicacions de places de docents i els problemes en el transport escolar. "Aquest Consell desafina tant que podem dir que estem davant de l'orquestra cacofònica de Mazón", ha criticat. Mazón li ha respost que la remodelació "més gran" ja l'ha escomesa en fer fora el govern de PSPV i Compromís, que tenia "tretze imputats per tapar abusos sexuals a una menor", en referència a la causa judicial oberta que investiga el presumpte encobriment per part de la Conselleria d'Igualtat d'un cas d'abusos sexuals a una tutelada, i en què està implicada l'exvicepresidenta Mónica Oltra com a màxima responsable del departament.

Vox ha optat per ajudar el seu soci i ha defés la política d'estalvi impulsada pel president Carlos Mazón per a reduir la despesa política en l'organigrama governamental. Segons ha dit, aquesta classe de mesures evidencia que "no tots els polítics, ni les polítiques, són iguals", en referència al Botànic, al qual ha qualificat "pocavergonyes" i de mirar només pels seus. "Es pot treballar millor o inclús més sense tant de col·locat", ha assegurat.

Mazón ha acabat el debat mirant a la bancada socialista i dient que quan porte cent dies governat contarà la veritat als valencians i que hi haurà temps per a parlar sobre què ha fet amb els diners dels valencians "el govern més car de la història". I en aquest sentit, ha anunciat que la seua intenció és continuar treballant en la línia de "l'optimització", en contrast amb el "malbaratament" en "polítics a dit" que, a parer seu, practicava el govern de Ximo Puig. "S'han acabat les duplicitats, la policia lingüística, els col·locats i les fundacions inservibles", ha rematat.

També et pot interessar

stats