Les ulleres, el dentista o l'esport: les noves deduccions del Consell en l'IRPF

El Consell contempla també bonificacions de fins al 25% de l'impost de transmissions patrimonials per a joves, famílies nombroses i víctimes de la violència masclista

Les noves deduccions del Consell
Les noves deduccions del Consell / Marta Galindo
À Punt NTC
María José Villalba @apuntnoticies
21 de setembre 2023 - 10:28 Actualitzat: 21 de setembre 2023 - 12:55

Les despeses bucodentals, les ulleres o deduccions de fins a cent euros per a les unitats familiars amb algun membre amb problemes de salut mental o una malaltia minoritària. Són algunes de les noves deduccions fiscals que impulsarà el Consell i que ha anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Totes aquestes bonificacions tindran caràcter retroactiu des de principis d’any, és a dir, podran aplicar-se en la pròxima declaració de la renda sempre que facen referència a despeses abonades des de l’1 de gener d’enguany. D'altra banda, i en matèria de vivenda, el Consell també ha impulsat bonificacions de fins al 25% en l’impost de transmissions patrimonials per a determinats col·lectius, com els joves i les famílies nombroses, que adquirisquen un habitatge.

Els contribuents podran deduir-se fins al 30% del que han pagat per serveis de salut bucodental, dels vidres graduats de les ulleres, les lents de contacte o el material per a netejar-les -com el líquid per a les lentilles- fins a 150 euros. El nou govern de la Generalitat també donarà impuls a les despeses que haja d’afrontar la unitat familiar per patologies derivades de la salut mental d’alguns dels seus membres, també fins a 150 euros.

Així mateix, el Consell impulsarà una deducció del mateix percentatge, el 30%, per a les despeses derivades de la pràctica esportiva fins a 150 euros.

D’altra banda, en aquest paquet de bonificacions autonòmiques, el president de la Generalitat n'ha detallat tres més. Dues, de fins a 100 euros, permetran bonificar les despeses a les quals hagen de fer front les famílies amb algun membre amb una malaltia minoritària, amb dany cerebral o Alzheimer. Aquestes mesures augmentaran fins a 150 euros en el cas de les unitats familiars monoparentals o nombroses.

Es tracta en tots els casos, segons ha detallat el cap del Consell, dirigides “als que més ho necessiten”, a les rendes més baixes. En aquest sentit, podran acollir-se a aquestes deduccions les rendes individuals de fins a 32.000 euros i les conjuntes de fins a 48.000, “les franges més baixes de l’escala de l’IRPF”, segons han incidit el president de la Generalitat. 

Paral·lelament a aquestes noves bonificacions relacionades amb la salut i l'atenció sociosanitària, el Consell també donarà llum verda a una deducció en l’impost de transmissions patrimonials.

D’aquesta bonificació podran beneficiar-se els contribuents menors de 35 anys que adquirisquen vivendes, als qui adquirisquen un habitatge habitual de protecció oficial de règim general, i a famílies nombroses, persones amb discapacitat i víctimes de violència de gènere que compren una vivenda habitual de protecció oficial de règim especial. En tots aquests casos, l’import màxim de les vivendes haurà de ser de 180.000 euros.

Un estalvi de 199 milions per als contribuents

Segons els càlculs del Consell, aquests dos paquets de mesures repercutiran sobre dos milions de valencians, als quals els reportaran un estalvi de 199 milions d’euros, segons ha puntualitzat el president de la Generalitat. Carlos Mazón ha recordat que totes aquestes bonificacions fiscals s'afigen a la ja anunciada el passat agost, que permetrà bonificar l'impost de successions i donacions, una iniciativa que "suposarà un estalvi de 166 milions d'euros per als valencians en el pròxim exercici".

L'avantprojecte de la llei d'acompanyament als pressupostos, en exposició pública, conté una proposta oberta de diàleg Carlos Mazón - President de la Generalitat

El president de la Generalitat ha fet aquest anunci coincidint amb la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de l'avantprojecte de la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2024, que ha eixit aquest dijous a exposició pública. Aquest document conté una sèrie d’iniciatives concebudes “com a una proposta oberta de diàleg”, abans que s’aproven en les Corts els pressupostos de l’any que ve, amb la ciutadania, els grups polítics, les entitats socials o els sindicats, com ha apuntat Carlos Mazón.

Les mesures que planteja el govern que integren el PP i Vox respon, en paraules del cap del Consell, a “la necessitat que tenen les famílies més vulnerables, les que més suport necessiten” i estan orientades a “la incentivació econòmica del sistema de cohesió social”, a l’augment de l’ocupació, així com a millorar la competitivitat del territori valencià. 

També et pot interessar

stats