PP i Vox substitueixen el terme "violència masclista" per "violència contra les dones" en la pancarta de les Corts

La mesa del parlament autonòmic acorda una nova fòrmula per no al·ludir específicament a la violència de gènere amb el rebuig de PSPV i Compromís

Imatge d'arxiu de l'últim minut de silenci a les Corts pel crim masclista d'Alzira / Europa Press

La pancarta de les Corts amb què es condemnen els assassinats per violència masclista tindrà a partir d'ara un nou lema. La mesa de les Corts ha aprovat aquest dimarts una proposta del PP per a canviar el rètol que s'exhibirà en els minuts de silenci davant del parlament autonòmic amb què es rebutjaran els casos de violència de gènere. L'actual, "Les Corts, contra la violència masclista", comptava amb l'oposició de Vox, que ha optat fins a dues vegades per situar-se fora del cartell i eixir-se'n al lateral.

Des d'aquest dimarts, el missatge que es llegirà en la pancarta institucional cada concentració serà "No a la violència contra les dones". L'acord ha tirat avant en la mesa de les Corts amb els vots a favor de PP i Vox —socis en l'executiu valencià—, que han imposat la majoria que tenen en l'òrgan de govern de la cambra autonòmica. El PSPV i Compromís han votat en contra del nou lema, que no al·ludeix específicament a la violència de gènere i se situa en línia del discurs de la ultradreta, que en nega l'existència. En els últims casos de violència masclista a la Comunitat Valenciana, tant la presidenta de les Corts, Llanos Massó, i la resta dels diputats de Vox s'han allunyat de l'anterior pancarta que utilitzava la institució en els minuts de silenci.

Segons ha explicat el vicepresident primer de les Corts i membre de la Mesa, Alfredo Castelló (PP), la nova denominació gasta "els mateixos termes" de la pancarta que utilitza la delegació de govern a la Comunitat Valenciana en les concentracions de repulsa per aquests assassinats. La proposta aprovada estableix que, en qualsevol cas de violència masclista, la presidenta de les Corts sol·licitarà que es guarde un minut de silenci en el primer ple que se celebre posteriorment.

A més, si la comunicació de delegació de govern de confirmació de violència de gènere arriba abans de les 11 hores del matí d'un dia hàbil en la cambra, la presidenta convocarà per a aquest mateix dia a les 12 hores una concentració a la porta de les Corts per a "guardar tres minuts de silenci en memòria de la víctima i repudiar la violència que s'exerceix contra les dones".

Respecte per què no es parla específicament de violència masclista en la pancarta, el vicepresident de la mesa ha remarcat que cada administració convoca els minuts de silenci "de manera diferent", així com que no s'ha desenvolupat un protocol homogeni per a aquestes concentracions com estableix el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere.

"Hem intentat homogeneïtzar-ho", ha justificat el diputat del PP, encara que ha puntualitzat que el seu grup volia que aquesta proposta fora més debatuda, i ha atribuït l'aprovació a la insistència de la representant socialista en la mesa de les Corts, l'exconsellera de Justícia i Interior Gabriela Bravo.

El PSPV acusa Mazón de permetre que Vox es desmarque

Per part seua, el PSPV ha proposat que la mesa acceptara establir una pancarta unitària per a mostrar el posicionament clar de les Corts amb el lema "Contra la violència de gènere", per a així "evitar imatges de divisió que traslladen una imatge molt negativa del que ha de ser el compromís de tots els representants públics per a posar fi a la violència contra les dones".

Com a síndica socialista, Rebeca Torró ha criticat que la màxima representant de la cambra s'haja apartat de la pancarta en els últims minuts de silenci quan "mai hi havia hagut problema fins que va arribar Vox". "I això passa perquè Carlos Mazón ho permet", ha afegit en al·lusió al president de la Generalitat.

De Compromís, Joan Baldoví ha coincidit a defensar que tots els representants de les Corts han de situar-se darrere d'una pancarta contra la violència masclista i ha garantit que mai donaran suport a una proposta que vaja en una altra línia.

També et pot interessar

stats