Puig ofereix a Mazón un pacte en cinc punts estratègics: Igualtat, energia, qualitat democràtica, sanitat i protecció al valencià

El líder socialista marca la violència masclista com a línia roja per als socialistes i insta el futur president a aprofitar els avanços del Botànic i "no trencar per trencar"

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, durant el debat d'investidura
El secretari general del PSPV, Ximo Puig, durant el debat d'investidura / Kai Forsterling (Efe)

Amb la petició d'un minut de silenci a les Corts en memòria de l'última víctima de la violència masclista a la Comunitat Valenciana ha arrancat el seu discurs de l'encara president en funcions de la Generalitat Ximo Puig, en el debat d'investidura del popular Carlos Mazón. El secretari general del PSPV li ha advertit que la lluita contra la violència de gènere és una prioritat dels socialistes valencians i que el grup parlamentari "no donarà ni un dia de gràcia al nou Consell" en aquesta qüestió, com tampoc consentirà "el masclisme institucionalitzat". Un terme en què ha englobat, entre d'altres, la desmarcada de futurs consellers de Vox i de la mateixa presidenta de les Corts de la pancarta condemnatòria de l'últim assassinat.

"Fins on arribarà, quins sacrificis en convivència, quant està disposat a assumir, quin serà el cost social de la seua majoria parlamentària?" ha retret Puig a Mazón respecte del pacte de govern amb l'extrema dreta, del qual ha criticat la falta de concreció i que considera que ja està causant "incertesa, divisió i temor" entre la societat i projectant una imatge negativa en l'exterior.

"La societat que dibuixen els cincs punts de l'acord destil·la olor de conflicte, de revenja, de passat", ha advertit el líder socialista. "Li ha atorgat representativitat de l'autogovern a qui el vol suprimir, ha entregat la cultura a qui la vol silenciar, donarà Justícia a qui nega la injustícia més gran, que és la violència masclista", ha insistit.

L'acord amb Vox destila olor a conflicte, a revenja, a passat

Puig, que ha aprofitat per a reivindicar la gestió, ha dit tornar a l'oposició amb les mans netes i el cap ben alt després deixar una Comunitat Valenciana amb tots els indicadors millor de com els trobarem. Per això ha demanat Mazón que "que estudie bé el que funciona per a no fer passos arrere".

"No trenquen per trencar, aprofiten el camí avançat" ha demanat a Mazón el secretari general del PSPV, abans de proposar-li un pacte de cinc punts sobre "valors compartits" en assumptes que els socialistes consideren estratègics en l'àmbit autonòmic: Igualtat, qualitat democràtica, protecció del sistema públic de salut contra les retallades, transició energètica justa i protecció a la cultura i el valencià.

Un pacte de cinc punts sobre "valors compartits"

Puig li ha proposat blindar els recursos per a les víctimes i allunyar de les institucions els condemnats per violència masclista, en referència a la crisi oberta pel candidat de Vox, Carlos Flores. També li ha demanat institucionalitzar el diàleg social, protegir les institucions estatutàries, mantindre l'agència Antifrau i assegurar l'autonomia i independència d'À Punt. En energia, li ha parat la mà per a posicionar estratègicament l'autonomia com a espai d'inversions sostenibles. En Sanitat, li ha oferit suport per a avançar en la millora del sistema, preservant-lo de retallades. I finalment, li ha demanat protecció contra la censura i pels drets lingüístics del valencià i per a garantir la continuïtat a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

No trenquen per trencar, aprofiten el camí avançat

Fora d'aquesta pacte, però també objecte de proposta per a l'acord, ha oferit Puig suport en les reivindicacions del transvasament Tajo-Segura, "sense demagògies i lluny del fang", i en la reforma del model de finançament, per a superar una situació "asimètrica i lamentable". El cap del Consell en funcions ha advertit Mazón que les propostes del líder del PP estatal Alberto Núñez Feijóo van en contra dels interessos dels valencians i les valencianes i li ha advertit que "no serà acceptable qualsevol canvi de model".

La intervenció, amb una retòrica més conciliadora que agressiva, ha concitat els aplaudiments finals del presidenciable Mazón, que ha agraït el to, l'oferta de suport i la sort que l'ha desitjat Puig. En el torn de rèplica, ha persuadit el president en funcions perquè "no tinga por" de la nova coalició de PP amb l'extrema dreta, assegurant que governarà per a totes i tots. I responent a la proposta de Puig li ha suggerit tancar un pacte, el sisé, per l'aigua. De l'oferta de líder socialista ha matisat que el suport al valencià acabarà on comence el català. Un fet que ha alçat les crítiques de Puig, que li ha retret "traure de l'armari el fantasma dels Països Catalans", que considera un problema fictici i superat.

Els països catalans? Eixe és el problema de la societat valenciana? No inventen coses

Si bé Mazón ha culminat la rèplica agraint a Puig els huit anys de govern, el líder socialista ha aprofitat l'últim torn de paraula per a retraure algunes de les polítiques avançades per Mazón. La promesa de rebaixa generalitzada d'impostos l'ha criticada per vaga i ha dit que és incompatible amb el sosteniment de l'estat del benestar. I sobre l'anunci d'una nova llei de senyes d'identitat, li ha demanat aconseguir el consens majoritari de la cambra assolit el 1984 per a soterrar el conflicte sobre la llengua, la senyera i la denominació del territori, que va enverinar la vida política valenciana en els primers anys de la democràcia.

També et pot interessar

stats