L’any hidrològic s’estrena amb la previsió de restriccions moderades en el regadiu a la conca del Segura

Si no canvia res, la Confederació Hidrològica del Segura aplicarà retallades d'entre un 10% i un 15% a partir de novembre

Imatge de l'embassament de La Pedrera, a Oriola (Baix Segura)
Imatge de l'embassament de La Pedrera, a Oriola (Baix Segura) / À Punt NTC

L'any hidrològic 2022-2023 acaba aquest dissabte i, a la conca del Segura, ho fa amb l'aigua emmagatzemada en els seus embassaments per sota del que sol ser habitual: un 24,6%.

El president de la Junta Central de Regants del Vinalopó i l'Alacantí, Ángel Urbina, ha assegurat aquest mateix dissabte que mentre les conques de Xúquer i el Vinalopó "estan prou bé", el cas de la conca del Segura és ben diferent. "Amb l'aplicació del Pla Hidrològic del Tajo, tots els mesos té unes retallades molt importants, les pluges en capçalera no donen resultats i la situació és francament preocupant", matisa Urbina.

Aquesta situació ha fet que la Confederació Hidrològica del Segura plantege restriccions moderades en el regadiu a partir de novembre, una mesura que no es prenia des de l'any 2019 i que es decidirà en una reunió prevista per al 12 d'octubre.

Per a arribar a aquest punt, però, primer s'hauran de confirmar les previsions de sequera a la zona durant un mínim de dos mesos. Les retallades serien d'entre un 10% i un 15%. Mario Urrea, president de la Confederació, remarca que “l'abastiment i el ciutadà no es veuran afectats”.

Totes les mirades estan posades en el fenomen d'El Niño, que s'espera i que es preveu que ajude a pal·liar la sequera. Allò que no es pot preveure és si les pluges seran torrencials o espaiades en el temps.

Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, explica que aquest ha sigut un any hidrològic molt sec a la Comunitat Valenciana, i que “s'ha viscut de les rendes de l'any anterior”.

A la resta de l'estat espanyol, la situació és semblant. Aquest ha sigut el sisé any més sec del segle XXI i un dels que ha registrat menys precipitacions en l'últim lustre. Les dades de l'Aemet xifren una minva al voltant d'un 11% respecte de la mitjana.

També et pot interessar

stats