La conca del Segura entra en nivell d'alerta davant de la situació de sequera prolongada

La Confederació Hidrogràfica del Segura afirma que en principi no afecta el consum humà, industrial o de regadiu 

Els índexs d'escassetat de la conca del Segura es troben en nivell d'alerta a data 1 de setembre de 2023
Els índexs d'escassetat de la conca del Segura es troben en nivell d'alerta a data 1 de setembre de 2023 / CHS

La conca del Segura, que travessa part de la comarca del Baix Segura, està des de l’1 de setembre en nivell d'alerta, segons els indicadors d'escassetat definits en el pla especial de sequera de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS). És la primera vegada que s’arriba a aquesta situació durant aquest any hidrològic (que començà a l'octubre del 2022 i acaba el 30 de setembre d'enguany).

Segons els registres, la conca de moment es manté “fora de la situació de sequera prolongada” i, per tant, també està lluny d’una declaració de sequera extraordinària. Amb tot, la CHS ha explicat que, per garantir l’aigua per al regadiu i altres usos industrials fins a darreries de setembre sense necessitat d’aplicar restriccions, s’ha de mantindre la contenció del consum. Respecte al proveïment humà, “en principi no ha de veure's afectat ni tan sols en els pròxims mesos del nou any hidrològic”.

No obstant això, ha tornat a posar l'accent en la necessitat de “continuar ajustant els consums del regadiu als desembassaments aprovats per la Comissió de Desembassament”, amb la finalitat de “garantir el subministrament” i tancar l’any hidrològic “amb un volum adequat de reserves”.

Els indicadors d'escassetat

L'índex d'escassetat del sistema global, que inclou les aportacions pròpies de la conca i les rebudes pel transvasament Tajo-Segura, està en aquests moments en un valor de 0,248 sobre 1. De manera individualitzada, l'índex d'escassetat del Sistema Conca està en 0,301 (prealerta) sobre 1. Per la seua part, l'índex d'escassetat del Sistema Transvasament està en 0,195 sobre 1 (alerta).

La conca del Segura constata una situació d'absència de sequera prolongada, en referència estrictament a les pluges registrades en tota la conca.

També et pot interessar

stats