València i Madrid recorden Sorolla en el centenari de la seua mort

Les ciutats acullen ofrenes florals en record d’un dels pintors valencians més universals, que va morir fa un segle i va deixar un llegat de 2.200 obres catalogades

 

El president de la fundació del Museu Sorolla i una rebesneta del pintor dipositen un ram de flors en la tomba de l'artista, al Cementeri General de València
El president de la fundació del Museu Sorolla i una rebesneta del pintor dipositen un ram de flors a la tomba de l'artista, al Cementeri General de València / 'À Punt NTC'

València, la que tantes vegades va immortalitzar en els seus llenços, i Madrid, la ciutat on fa poc més d’un segle va patir el vessament cerebral que l’apartaria definitivament dels pinzells, han recordat aquest dijous Joaquim Sorolla en el centenari de la seua mort. El pintor de la llum, un dels artistes valencians més universals, moria un 10 d’agost del 1923 i hui, un segle després, familiars i admiradors l’han recordat en un acte senzill davant la seua tomba del cementeri de València i també al jardí de la casa museu del pintor a Madrid.

Amb més de 2.200 obres catalogades i una ciutat, València, bolcada completament en actes commemoratius des de fa mesos, descendents de Sorolla i admiradors de la seua obra s’han concentrat davant la sepultura de Sorolla, al Cementeri General, per a depositar unes flors en el seu record.

Una de les que portava la cistella era una de les rebesnetes, Ana Richi Pons-Sorolla, admiradora declarada de les múltiples escenes familiars que va pintar el seu avantpassat, com reconeixia a À Punt. “Estem encantats per com s’està reconeixent el llegat del meu rebesavi a l’art, però a València en particular”, afirmava al cementeri, on havia arribat després de visitar la mostra que la Fundació Bancaixa dedica al pintor.

En l'acte, el regidor de Cultura de València, José Luis Moreno, destacava "l'orgull" que implica per a València haver sigut la terra natal i que tantes vegades el pintor valencià va immortalitzar. "Sempre va demanar ser soterrat a València, a pesar que no va passar a la ciutat els últims anys de la seua vida, el que reflecteix l'amor que sentia Sorolla per València i que València sentia per ell", exposava Moreno.

L'artista va morir tal dia com hui de fa un segle a Cercedilla (Madrid), però el seu fèretre es va trasdallar en tren el 13 d'agost del 1923 fins a la seua ciutat natal. El seguici fúnebre fou un acte multitudinari que va acabar al cementeri de València, on especialment hui continua rebent mostres d'estima.

Una altra part de la família del pintor de la llum assistia, poc abans de l’acte de València, a una altra ofrena floral, al jardí del museu, sota el bust que esculpira el prestigiós artista i amic del pintor Mariano Benlliure. Ha sigut un acte breu, "molt senzill" i "evocador", amb el qual es pretenia retre homenatge a un "mestre de l'art espanyol i de la pintura internacional", segons ha assenyalat el director del Museu Sorolla, Enrique Varela Agüí.

Per a Mercedes Mollá Lorent, besneta de l'artista, l’acte, a més estava carregat d’emotivitat: "Per a mi és molt emotiu. Recorde vindre a aquest museu amb la meua àvia Elena (filla de Sorolla) i el recorde des de la infància. Tindre un escenari com aquest acollint una commemoració com aquesta, m'emociona", manifestava.

Agüí, per la seua banda, ha recordat el simbolisme de la cerimònia, que s’ha celebrat al mateix jardí en el qual l'estiu del 1920 el pintor va patir un accident cerebrovascular que el va inhabilitar com a artista en els tres últims anys de la seua vida. "Va morir dues vegades", deia en referència a l’artista valencià, una "com a pintor" i una altra, "com a home".

Amb motiu del centenari de la mort de l’artista, l'entrada al Museu Sorolla serà gratuïta, hi haurà microconcerts i hi haurà visites guiades especials al museu i a les exposicions temporals "Sorolla ha mort! Visca Sorolla!" i "En la mar de Sorolla amb Manuel Vicent".

Llarga cua de visitants que esperaven, aquest dijous de matí, a les portes del Museu Sorolla de Madrid, que hui ha programat visites gratuïtes amb motiu de l'efemèride
Llarga cua de visitants que esperaven, aquest dijous de matí, a les portes del Museu Sorolla de Madrid, que hui ha programat visites gratuïtes amb motiu de l'efemèride / Fernando Alvarado (Efe)

També aquest dijous es llança un cupó commemoratiu de l'ONCE, il·lustrat amb L'arribada de les barques i els dècims de la loteria del 12 d'agost porten imprés el quadre de Sorolla La bata rosa.

També et pot interessar

stats