Els valencians només poden llogar habitatges de 50 m² amb el 30% d'un salari mitjà

Segons un estudi de Fotocasa i Infojobs, a la ciutat de València la situació s’agreuja, la ciutadania hauria de viure en 46 m² si destina un terç del sou

El barri de Sant Blai-PAU d'Alacant és on més ha pujat el preu de lloguer de tot Espanya en l'últim any
El barri de Sant Blai-Pau d'Alacant és on més ha pujat el preu de lloguer a tot Espanya en l'últim any / À Punt NTC

Els preus mitjans dels habitatges i el salari mitjà de la ciutadania fan que els valencians i valencianes només puguen llogar habitatges de 50 m² si hi destinen un 30% dels ingressos, la proporció que recomanen els organismes de control oficials per a poder viure esplaiat i fer front la resta de despeses del mes. Així ho conclou una anàlisi de Fotocasa i InfoJobs, que destaca que amb un sou mitjà només es poden llogar vivendes amb una grandària de 30 m², menys que la mitjana a Espanya, establida en 80 m². 

El salari brut mitjà mensual de la Comunitat Valenciana es va situar en 2022 en 1.916 euros, i el preu del metre quadrat de l'habitatge de lloguer a l'agost de 2023 va ser d'11,40 euros/m² al mes. Per tant, el valencià mitjà podria llogar una vivenda de 50 m² amb els 575 euros que suposa destinar el 30% del salari mitjà recomanat.

A més, si un terç del sou brut mensual equival a 575 euros (50 m² d'habitatge), el valencià mitjà necessitaria 337 euros més per a poder llogar els 80 m² que té un habitatge tipus a Espanya.

Per províncies, a València, amb el 30% del salari brut mensual (equivalent a 578 euros), un resident pot llogar un habitatge de 46 m².  A Castelló, amb el 30% del salari brut mensual (equivalent a 606 euros), un resident pot llogar un habitatge de 76 m². Pel que fa a Alacant, amb 555 euros es pot llogar un habitatge de 52 m². 

La directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, ha explicat que "la realitat a Espanya és que la precarietat laboral i el ritme al qual s'encareix el preu de l'habitatge no permeten a la ciutadania accedir a un habitatge tipus de 80 m², sinó que està obligada a conformar-se amb una de menors dimensions".

També et pot interessar

stats