Pastures per al ramat que fan de tallafocs per a incidir en la prevenció dels incendis

A Albocàsser i Bicorp s’han plantat camps perquè hi pasturen animals que els mantindran nets

Aquestes vaques mantindran net el tallafocs d'Albocàsser / À Punt NTC

La Conselleria d'Agricultura ha posat en marxa un projecte per a convertir bancals que ja no són productius en tallafocs que facen de barrera en cas d'incendi a Albocàsser i Bicorb. A més, el projecte també facilita la pastura als ramats. 

Fa uns anys, els terrenys que es veuen al vídeo eren terres de cultiu, però ara es convertiran en tallafocs. Primer s’han arrancat tots els arbres ja morts, i ara se sembraran 240 quilos de llavors perquè cresquen “pastures de qualitat”, explica el regidor de cultura d’Albocàsser, Pedro Adell. Les vaques de les ramaderies del municipi seran les encarregades de pasturar els terrenys. D’una banda, obtindran aliment i, de l’altra, ajudaran a mantindre el terreny. A més, si mengen pastura del camp, el ramader, Sergio Moliner, s’estalvia un 20% de les despeses, al voltant de 5.000 euros. 

I per a facilitar el camí de les vaques al lloc de pastura s'han recuperat infraestructures que estaven en desús, com un abreujador. Un projecte similar està desenvolupant-se a Bicorb, a la Canal de Navarrés, on s’ha desbrossat un terreny molt a prop de massa forestal per tal de protegir-lo si es declara un foc, que donarà aliment a un ramat de cabres. 

Amb aquestes actuacions, no només es compleix amb el pla local de prevenció d’incendis forestals, sinó que, gràcies a la ramaderia extensiva, ajuden al manteniment del bancal, indica Chema Martín, enginyer forestal de l’Associació de Municipis Forestals Valencians (Amufor). 

També et pot interessar

stats