El Xúquer-Vinalopó inclou 400 milions d’inversió i regarà 20.000 hectàrees de huit pobles

Els llauradors pagaran el metre cúbic a 24 cèntims i l’aigua estarà garantida durant una dècada

L'aigua arribarà des de Cullera fins al Vinalopó a través d'una conducció de vora cent quilòmetres
L'aigua arribarà des de Cullera fins al Vinalopó a través d'una conducció de vora cent quilòmetres / À Punt NTC

Ara sí. Després d’anys de reivindicacions i negociacions, finalment més de 22.000 llauradors del Vinalopó podran regar les seues terres amb aigua del Xúquer. Tenen el dret garantit durant deu anys i pagaran el metre cúbic a 0,24 euros. Una conducció de quasi cent quilòmetres portarà l’aigua des de l’assut de la Marquesa de Cullera fins al Vinalopó. Les administracions implicades han signat aquest dimarts el conveni que permetrà setze comunitats de regants aprofitar l’aigua procedent del Xúquer.

El projecte ha suposat una inversió de 400 milions d'euros, dels quals vora 300 s’han destinat a fer la conducció. A aquest import caldrà afegir un centenar més de milions, destinats a crear un “sistema d’energia renovable” que deixarà en 24 cèntims el metre cúbic d’aigua, com ha assenyalat el president d’Acuamed, Francisco Baratech. Una tarifa “raonable”, com ha puntualitzat.

Energies renovables

No obstant això, fins que aquest sistema de plaques fotovoltaiques estiga instal·lat i com ha anunciat el secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el govern espanyol subvencionarà l’aigua perquè els llauradors no hagen de pagar més de 24 cèntims. Es preveu que estiga enllestit d’ací a tres anys.

L’aigua del transvasament permetrà regar vora 20.000 hectàrees de Villena, Salines, Monòver, la Romana, Asp, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares i Elx. Tenen garantit un subministrament mínim de 278 hectòmetres cúbics durant els pròxims deu anys.

El Xúquer-Vinalopó demostra que els transvasaments són bons i necessaris Miguel Barrachina - Síndic del PP

En l’àmbit polític, des de PP i Vox es feliciten per la firma del conveni que suposarà l’arriba de l’aigua fins a les comarques del sud i han convidat el govern a seguir el mateix exemple amb el Tajo-Segura i a fugir de “retallades” en les assignacions d’aquest transvasament.

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha afirmat que l’acord segellat aquest dimarts “demostra que els transvasaments són bons i necessaris”. Barrachina ha acusat l’executiu espanyol de retallar el Tajo-Segura “en més de 22 ocasions” i de “trair”, amb aquests canvis, els regants alacantins.

La síndica de Vox, Ana Vega, malgrat destacar que el Xúquer-Vinalopó és un pas avant, ha lamentat que "no es pague l'aigua a un preu just" per als regants.

Al Xúquer no li sobra aigua Joan Baldoví - Síndic de Compromís

Des de l'oposició, el PSPV ha destacat l'acord aconseguit amb els regants i ha advocat per estudiar les solucions oportunes "en cada moment". La socialista Rebeca Torró ha tornat a rebutjar les guerres de l'aigua i ha assenyalat que l’acord que dona l’impuls definitiu al Xúquer-Vinalopó té “seguretat jurídica”.

En canvi, des de Compromís, Joan Baldoví ha advertit que “al Xúquer no li sobra aigua” i ha apostat per unes altres mesures més enllà dels transvasaments, com ara la reutilització, la depuració de l'aigua i l'abaratiment del cost per als regants.

També et pot interessar

stats