L’acord del transvasament Xúquer-Vinalopó garantirà fins a 35 hm³ anuals a un preu fix de 24 cèntims

El conveni estarà vigent durant deu anys i protegirà els aqüífers sobreexplotats a les comarques del sud

Reunió de la Junta Central de Regants del transvasament Xúquer-Vinalopó
Imatge d'arxiu del transvasament Xúquer-Vinalopó / À Punt NTC

El nou conveni del transvasament Xúquer-Vinalopó quedarà aprovat aquest dilluns al Consell de Ministres extraordinari amb un acord que garanteix els regants alacantins fins a 35 hm³ d’aigua a l’any durant la pròxima dècada. Una mesura molt esperada pels llauradors de les comarques del Vinalopó i l’Alacantí, que a més els assegura un preu estable de 0,24 cèntims el metre cúbic.

Tot i això, encara falta la signatura de les tres parts implicades: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Aquamed i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó-Alacantí. Un últim tràmit que hauria de completar-se d’ací a 15 o 20 dies i a partir del qual entrarà definitivament en vigor la nova mesura.

El protocol ha sigut dissenyat per protegir els aqüífers i permetre que puguen recarregar-se, ja que amb l’arribada d’aigües superficials els regants ja no hauran de fer-ne ús.

El conveni contempla la construcció de quatre estacions de bombeig elèctriques amb plaques solars, que facilitarà el repartiment d’aigua i abaixarà substancialment els preus de les despeses energètiques. La reducció dels costos gràcies a instal·lació de panells solars assegurarà el preu de 24 cèntims l’hectòmetre cúbic els deu anys. Unes instal·lacions que, en principi, estaran acabades entre el 2026 i el 2027, segons ha relatat Ángel Urbina, president de la Junta Central d’Usuaris a À Punt Notícies.

També et pot interessar

stats