El Consell de Ministres donarà llum verda dilluns al transvasament Xúquer-Vinalopó

El conveni a deu anys pretén recuperar uns aqüífers sobreexplotats a les comarques del sud

L'assut de la Marquesa a Cullera (Ribera Baixa)
L'assut de la Marquesa a Cullera, a la Ribera Baixa / CHX

Aquest dilluns, en un Consell de Ministres que s’avança pel debat d’investidura del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, s’aprovarà el conveni encarregat de regular el transvasament Xúquer-Vinalopó entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Aquamed i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó-Alacantí. 

Aquest conveni prolonga el transvasament de 16,4 hectòmetres del Xúquer a les comarques del sud procedents de l'assut de la Marquesa de Cullera (Ribera Baixa) que va aprovar el mes de maig la CHX per a aquest estiu. 

Ángel Urbina, president de la Junta Central d’Usuaris, celebra una mesura molt esperada pels regants del Vinalopó i l’Alacantí. Però l'aprovació per part del Consell de Ministres només és el primer pas, atés que perquè entre en vigor, la mesura s'ha de signar entre tres entitats. D'aquesta manera, la previsió és que el transvasament siga efectiu, com a molt prompte, el mes d'octubre i, a tot tardar, abans que acabe l'any.

A l’altra cara de la moneda, trobem plataformes ecologistes com Xúquer Viu, que ja van mostrar preocupació amb l’anunci del transvasament el mes de gener en considerar-lo “una amenaça per al futur del Xúquer”. Acusaven la Generalitat d'haver “cedit” als interessos de la Manxa Oriental i el Vinalopó, uns aqüífers que han patit “durant dècades una sobreexplotació amb extraccions abusives”.

També et pot interessar

stats