La CHX autoritza transvasar 16,4 milions de metres cúbics des de Cullera a les comarques del sud

L’enviament d’aquests recursos hídrics, que es destinaran al reg, pretén afavorir la recuperació dels aqüífers del Vinalopó i l’Alacantí

Vista aèria de l'assut de la Marquesa de Cullera, d'on es prendrà l'aigua transvasada al Vinalopó i l'Alacantí
Vista aèria de l'assut de la Marquesa de Cullera, d'on es prendrà l'aigua transvasada al Vinalopó i l'Alacantí / Europa Press

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha autoritzat transvasar un màxim de 16,4 milions de metres cúbics del Xúquer, des de l’Assut de la Marquesa de Cullera. L’aigua que es canalitzarà per la conducció del Xúquer-Vinalopó s’agafarà de recursos superficials no assignats dels afluents situats aigües avall de l'embassament de Tous.

L’aigua que s'agafarà de Cullera es destinarà a la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó-Alacantí i el Consorci de la Marina Baixa, que s'encarregarà de la distribució entre diverses comunitats de reg que la integren.

Amb aquest enviament d’aigua, es pretén compensar la falta d’aigua que s’extrau dels aqüífers del Vinalopó-Alacantí, "que es troben en mal estat quantitatiu", com assenyalen des de l’ens hidrogràfic. Amb aquest transvasament es pretén millorar l’estat dels aqüífers de la zona que rep l’aigua.

Aquesta substitució es farà "sempre que hi haja cabals excedentaris en el Xúquer, que no requerisquen desembassaments de Tous, en el seu tram final, i en la mesura en què s'assegure en tot moment el manteniment del cabal ecològic fixat aigües avall de l'assut de la Marquesa, de manera que no hi haja afeccions mediambientals a ecosistemes associats, com a l'Albufera de València, i sempre que no es rebaixen les garanties de la resta dels usuaris del sistema d'explotació Xúquer", aclareix la CHX.

També et pot interessar

stats