El raïm del Vinalopó reclama aigua del transvasament del Xúquer

Els agricultors adverteixen que si es continuara així, la collita podria minvar enguany un 30%

La collita del raïm del Vinalopó és amenaçada per la falta d'aigua / À Punt NTC

Les pròximes dues setmanes seran decisives a les comarques del Vinalopó. Sense aigua, la collita de raïm podria minvar enguany un 30%. Ara que s’ha obert la flor, la planta adquireix la grandària apropiada amb la qual cosa l'aigua ara és fonamental perquè el raïm es faça gran. Des d'Asaja Alacant expliquen que si no es rega prou, el raïm es queda més curt, igual que les branques.

Cal aigua de pluja per a llevar salinitat al terreny, però també cal aigua per al reg per degoteig, del qual depén la supervivència dels cultius.

Des de les associacions agràries recorden que “si es lleven hectòmetres dels transvasaments” i paren els pous, finalment no podran regar, hauran de reduir la superfície i consegüentment, faltaran aliments per a les persones.

Els conreus de secà ja es donen per perduts. Per a salvar el regadiu, la Comunitat de Regants del Vinalopó demana un augment de l'aigua que arriba del transvasament Xúquer-Vinalopó per a un reg de socors. El president de la comunitat de regants explica que tenen el problema de “la sobreexplotació dels aqüífers”, que ja no donen l'abast per a tot. Des del col·lectiu reclamen “urgentment aigua del Xúquer-Vinalopó”.

Dilluns que ve la junta de Regants del Vinalopó es reunirà per a elaborar la petició formal d'augment de l'aigua transvasada que es presentarà al ministeri. La petició inicial anava a ser de 8 hectòmetres cúbics, però calculen que en necessitaran el doble.

També et pot interessar

stats