El camp demana ajudes econòmiques i flexibilitzar la PAC per la sequera

Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA demanen passar del diagnòstic a l'acció en la reunió convocada pel govern espanyol

Tres agricultors recorren un camp quasi erm pels efectes devastadors de la sequia i la calor a Alcoi
Tres agricultors recorren un camp quasi erm pels efectes devastadors de la sequera i de la calor a Alcoi / Morell (Efe)

Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA han acudit aquest dimecres a la reunió de la taula nacional de la sequera per a demanar al govern espanyol i a les autonomies que implementen ajudes econòmiques directes, fiscals i relaxen normatives com la política agrària comuna (PAC) per a afrontar la situació provocada per la mancança d'aigua. Les tres entitats participen en la trobada celebrada a la seu del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per a reclamar que es passe de l'anàlisi a l'acció.

El president d'Asaja, Pedro Barato, creu que "el diagnòstic ja està fet" i ara el que cal són "mesures eficaces, eficients i urgents". L'entitat és partidària d'atorgar ajudes directes per als agricultors i els ramaders afectats, mesures de beneficis fiscals i flexibilitzar "tot el que es puga" l'aplicació de la PAC. Són necessàries perquè "hi haja futur" en el camp perquè, si no, "moltes" explotacions "desapareixeran", ha argumentat.

D'altra banda, el secretari general de COAG, Miguel Padilla, ha demanat que l'executiu estatal aprove un nou decret sobre la sequera perquè és l'"instrument" que permet emparar les mesures laborals, fiscals o per al regadiu oportunes. Aquesta plataforma defén també una moratòria en l'entrada en vigor del quadern digital de camp, prevista per a setembre, i d'altres normatives com algunes referents a l'àmbit fitosanitari. I ha reclamat, així mateix, tindre més mànega ampla per a aplicar la nova PAC per tal de "no atabalar" els agricultors en vista de la situació "agònica" que viuen.

El secretari executiu d'UPA, Ignacio Huertas, ha traslladat la preocupació per la "situació catastròfica que viu bona part del país i que amenaça de continuar estenent-se per tot el territori", amb l'advertiment que ja existeixen sectors de regadiu que, "ni en el millor dels casos", podran cobrir les necessitats. A més, en vista de la falta de previsions de pluja per als pròxims dies, els cultius de cereal d'hivern, que encara no s'han perdut, ho faran en les setmanes següents, ha anticipat Huertas, que ha reiterat la tessitura "calamitosa" a la qual s'aboca el camp. En línia amb Asaja i COAG, UPA ha demanat més ajudes econòmiques, "adaptar" la PAC a la situació perquè els agricultors no perden ajudes i una nova normativa sobre eficiència d'aigua, infraestructures i per a la millora del regadiu.

També et pot interessar

stats