La sequera amenaça els cultius valencians

Els llauradors de cereals, ametlers i vinyes de la Plana d'Utiel-Requena alerten de la minva de collites si no plou en els pròxims dies

La sequera afecta els terrenys de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Fa mesos que no plou en moltes zones de la Comunitat Valenciana, on l'aigua de les precipitacions és clau per no perdre les collites. Als camps de cereals de Venta del Moro (Plana d'Utiel-Requena), la falta de pluja ha ressecat la terra. “Les plantes no han crescut pràcticament gens, quan havien de tindre ja entre 25 i 30 centímetres d'altura. Hauria d'haver plogut entre 200 i 250 mil·límetres, però només n'han caigut 60”, ha lamentat Luis Julián Pérez, president d'AVA-Asaja en aquesta comarca.

Des de novembre, la pluja no ha passat per ací i de moment ni se l'espera. Sense previsions de precipitacions es dona per perduda el 80% de la collita dels cereals de la comarca, el que suposa la ruïna per a moltes famílies llauradores. “Moltes famílies no aguantaran enguany”, ha assegurat Pérez.

Amb els tractors, llauradors com Miguel Martínez intenten traure humitat de sota terra per a salvar la resta de cultius de secà de la zona. “Una polseguera darrere l'altra”, ha lamentat. En aquests moments, els seus ametlers tenen encara un marge de resistència d'uns quinze dies, segons ha dit el jove. “Si no plou, es faran malbé”, ha afirmat.

Tampoc la vinya té bon futur si la pluja no visita la zona. És la situació que es troba al seu terreny el vinicultor Fernando González, qui ha advertit que “si no plou, la minva serà gran, segur”. Però els llauradors no perden l'esperança que prompte torne a caure aigua del cel.

També et pot interessar

stats